HOLDER VAKT: Prorussiske separatister holder vakt i Donetsk fredag. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB scanpix
HOLDER VAKT: Prorussiske separatister holder vakt i Donetsk fredag. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB scanpixVis mer

Røde Kors-ansatte ble holdt fanget i Øst-Ukraina

Ble sluppet fri etter sju timer i fangenskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ble sluppet fri natt til lørdag, etter sju timer i fangenskap, opplyser Røde Kors i Kiev til nyhetsbyrået Reuters.

— De ble sluppet fri klokka to. En av dem hadde blitt banket opp, sier Irina Tsaruk i Røde Kors i Ukraina.

— Våre kolleger ble tatt til fange i går kveld og sluppet fri senere samme kveld. De var der for å vurdere behovene til Donetsks befolkning. At mandatet deres var så klart, er trolig grunnen til at de ble sluppet fri så raskt, sier Røde Kors-talsmann David Pierre Marquet i Genève.
Arrestert fredag Han kunne ikke si hvordan de ni medarbeiderne hadde hatt det mens de ble holdt fanget, men sa i motsetning til sin ukrainske kollega at ingen hadde blitt skadd.

Marquet opplyser at laget som ble pågrepet, besto av en sveitsisk representant for internasjonale Røde Kors, fire representanter for Ukrainas Røde-Kors i Kiev og fire medlemmer fra organisasjonens lokale kontor i Donetsk.

— De ble arrestert i går. Vi mistenker at de er involvert i spionasje. Vi undersøker påstandene nå, sa separatisttalsmannen Kiril Rudenko lørdag morgen.

Ifølge den lokale nettavisen Novosti Dionbassa stormet væpnede menn inn i lokalene til Røde Kors i byen og tok sju av dem som jobbet der til fange. De ble så holdt i hovedkvarteret til de selvutnevnte myndighetene i området.
Selvutnevnt republikk Opprørerne har okkupert offentlige bygninger i byen og proklamert opprettelsen av Folkerepublikken Donetsk. Separatistene i Øst-Ukraina skal etter planen holde en folkeavstemning søndag om uavhengighet i regionene Luhansk, Donetsk og Slavjansk, til tross for at Russlands president Vladimir Putin ba separatistene om å utsette folkeavstemningen.

I april ble sju utenlandske observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) tatt til fange av separatister i Slavjansk. Observatørene ble sluppet fri åtte dager senere etter at russiske myndigheter grep inn.
(NTB)