Røde Kors anslår at en million er smittet av kolera i Jemen

Krigen i landet har ført til det verste kolerautbruddet i Jemen siden målingene startet etter andre verdenskrig.

Antall mistenkte tilfeller av kolera i konfliktherjede Jemen har passert en million, ifølge Røde Kors.

- Dette er årets mørkeste milepæl på årets mørkeste dag. Dette er dessverre det tydeligste tallet på hvor desperat den humanitære situasjonen er i Jemen, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Norges Røde Kors.

Ifølge organisasjonen mangler 80 prosent av befolkningen i Jemen mat, brensel, rent vann og tilgang på nødvendige helsetjenester.

Apeland har selv fulgt situasjonen i Jemen tett, men måtte nylig avlyse en planlagt tur til landet som følge av mer intense krigshandlinger og blokade av nødhjelp.

En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014. Ifølge FN er minst 8 670 mennesker drept og nærmere 50 000 såret i konflikten siden våren 2015. Rundt 60 prosent av ofrene er sivile.

Situasjonen i landet har ført til det verste kolerautbruddet i Jemen siden målingene startet etter andre verdenskrig, og sykdommen sprer seg raskt.

Forrige uke passerte antallet registrerte dødsfall som følge av kolera siden april i år 2 226.

- Det er mulig å stoppe kolerautbruddet og redde dem som er smittet. Men det krever en helt annen tilgang på rent vann, medisiner, helsepersonell og senger enn det som er mulig i dagens Jemen. De eneste som kan stoppe dette, er de krigførende partene, sier Apeland.

(NTB)