REDNINGSAKSJON: Bilder av de kidnappete Røde Kors-arbeiderne holdes opp av demonstranter, fra venstre: Filipino Jean Lacaba, Italian Eugenio Vagni and Swiss Andreas Notter. (AP Photo/Aaron Favila)
REDNINGSAKSJON: Bilder av de kidnappete Røde Kors-arbeiderne holdes opp av demonstranter, fra venstre: Filipino Jean Lacaba, Italian Eugenio Vagni and Swiss Andreas Notter. (AP Photo/Aaron Favila)Vis mer

Røde Kors-arbeider befridd på Filippinene

Ble befridd etter harde kamper mellom kidnapperne og politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En Røde Kors-arbeider som er blitt holdt som gissel på Filippinene i tre måneder, ble lørdag befridd etter harde kamper mellom kidnapperne og politi støttet av lokal milits.

Sveitsiske Andreas Notter ble løslatt i byen Indanan på den sørlige øya Jolo, opplyser forsvarsminister Gilbert Teodoro til en lokal radiokanal.

En Røde Kors-tjenestemann hevder imidlertid overfor nyhetsbyrået AP at Notter ble befridd i en aksjon, ikke løslatt av Abu Sayyaf-geriljaen, som har holdt ham og to andre Røde Kors-arbeidere fanget.

Politisjef i Jolo-provinsen, Julasirim Kasim, forteller også at det dreier seg om en befrielsesaksjon, ikke en løslatelse.

Ifølge en kilde som sto redningsaksjonen nær, ble geriljasoldater fra Abu Sayyaf overrasket av politistyrker, som med støtte av lokal milits gikk til angrep på geriljasoldatene som holdt Notter fanget. Kampene skal ha vært harde.

- De hadde ikke annet valg enn å la Notter være igjen, sier kilden

Truet med halshogging

Torsdag sa det filippinske militæret at det var beredt til å gå til aksjon for å få gislene satt fri.

Abu Sayyaf-gruppen truet på sin side med å halshogge et av gislene om ikke regjeringssoldater trakk seg tilbake fra sine stillinger i Jolo-provinsen.

Abu Sayyaf-geriljaen beskyldes for å ha forbindelser til terrornettverket, og har kidnappet en rekke vestlige statsborgere i løpet av de siste ti årene. Ifølge det filippinske militæret har de fleste blitt satt fri mot store løsesummer.

Italiener fortsatt fanget

Andreas Notter får nå medisinsk behandling i boligen til provinsguvernøren, opplyser nyhetsbyrået Reuters.

38-åringen ble sammen med filippinske Mary Jean Lacaba og italieneren Eugenio Vagni bortført 15. januar. De tre var på besøk i provinsfengselet i Jolo for å inspisere et vann- og sanitærprosjekt satt i gang av Røde Kors.

Lacaba ble løslatt 2. april. Det er ikke kommet opplysninger om hvor 62 år gamle Vagni befinner seg eller hvordan helsetilstanden hans er.

Filippinske myndigheter uttrykte tidligere i uken bekymring for helsen til Vagni, som angivelig lider av brokk.

(NTB)