Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røde Kors-arbeidere siktet for overgrep mot mindreårige

- Barnets foresatte kunne ikke ha drømt om et slikt misbruk av tillit, sier bistandsavokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter det Dagbladet.no erfarer har to av de siktede i den store overgrepssaken i Nord-Norge arbeidet blant annet med barn og unge gjennom sine verv i Røde Kors. En av dem har en lederfunksjon i den humanitære organisasjonen.

De antatte overgrepsofrene, to unge jenter, går på samme skole. Rektoren på skolen er også siktet i den svært spesielle saken. Han skal ha erkjent seksuell kontakt med én av de to jentente.

Andre av de siktede skal ifølge de fornærmedes forklaringer ha misbrukt begge tenåringene seksuelt.

Ifølge VG skjedde ett av de påståtte overgrepene i 2006, mens resten skal ha funnet sted i fjor.

- Tillitspersoner

Jon-Arne Østvik, som er bistandsadvokat for den ene fornærmede, vil ikke kommentere detaljer i saken. Han beskriver imidlertid sjokket ofrene opplevde da folk de har regnet som autoriteter skal ha forgrepet seg på jentene.

- For jenta jeg bistår og hennes familie var flere av de siktede tillitspersoner. De benyttet sjansen til å misbruke denne tilliten i det som var en sårbar periode for henne. For de foresatte kom dette som et sjokk, sier advokaten til Dagbladet.no, og understreker:

- Noen av disse mennene har opptrådt i en sammenheng rundt barnet der hennes foresatte ikke kunne ha drømt om at noe slikt skulle skje.

Kommunikasjonssjef i Røde Kors, Bernt G. Apeland, sier til Dagbladet.no at den siktede lokale lederen vil bli suspendert mens saken er under etterforskning.

- Vi ser meget alvorlig på denne typen saker, og er svært opptatt av at noe sånt ikke skal skje i Røde Kors. Når denne typen anmeldelser kommer, vil vi bidra alt vi kan for å få fakta på bordet, sier Apeland til Dagbladet.no.

Røde Kors vil nå se på hva som kan gjøres for å forhindre lignende saker i framtida.

- Vi har allerede gjort noen strakstiltak. Det må ikke være noen tvil om at dette er uakseptabelt, og vi ønsker å bedre våre rutiner, sier Apeland, som ikke vil utdype saken nærmere i dag.

Én nekter straffskyld

De to ofrene, som kommer fra et lite sted i Nord-Norge, må nå leve med antagelsen om at de fleste de kjenner har hørt om overgrepssaken og vet hvem de involverte er.

- Denne saken er selvsagt en stor belastning for henne og familien, sier bistandsadvokaten til den andre fornærmede.

I tillegg til det pårørende kaller tillitspersoner, har ytterligere tre siktede blitt avhørt av politiet, og totalt har fem menn vedgått alt eller deler av forholdene de er siktet for.

Sjettemann nekter straffskyld, mens den siste av de sju siktede ennå ikke har blitt innhentet av politiet.

Med ett unntak er alle siktet for seksuell omgang med barn under 16 år. Rektoren er siktet etter den mildere § 200 i Straffeloven, som omhandler seksuell «handling» med barn under 16 år.

- Tilfeldig

Politiet vil i morgen be om bistand fra kolleger på Østlandet for å konfrontere den siste angivelige overgriperen med de alvorlige anklagene, men etter de mange tilståelsene mener etterforskerne saken er i ferd med å bli oppklart.

Det var en annen person enn de to jentene som først slo alarm til politiet.

- Dette startet som en undersøkelsessak i slutten av januar. Etter avhør med de fornærmede slo vi til mot mennene som var navngitt. Per i dag har vi fått en hel eller delvis erkjennelse fra fem av de siktede, sier politiadvokaten som koordinerer etterforskningen.

Til tross for det høye antallet involverte, har politiet så langt ikke avdekket noe samarbeid mellom siktede i forbindelse med seksualforbrytelsene.

- For oss framstår møtene mellom siktede og fornærmede som tilfeldige, sier politadvokaten, som opplyser at politiet per i dag ikke har flere mistenkte enn de sju.

Alle berørt

Ordføreren i den nordnorske kommunen jentene kommer fra ble informert om saken i forrige uke.

- Vi iverksatte vår støttegruppe for folk i krise allerede forrige uke, og de tok kontakt med de to fornærmede og to av de siktede og deres familier. De får nå faglig oppfølging, sier han.

Mandag kveld ble det avholdt et krisemøte om saken i går der lærere, politi og kriseteam fra kommunen deltok. Ordføreren forteller at hele kommunen er preget over det som har skjedd.

- Folk reagerer individuelt, og det er mange ulike følelser ute og går. Mange er usikre

på hva som har skjedd, andre er skuffet over at noe sånt kunne skje i vår kommune..

Bistandsadvokat Jon-Arne Østvik, som er bosatt et annet sted i regionen, beskriver sin klient som en oppegående, ressurssterk person.

- Situasjonen da politiet tok kontakt kom overraskende, og jeg tror hun nærmest fikk en ut-av-kroppen-opplevelse. Det er mange voldsomme ting som skjer på en gang, så denne tida er vanskelig, sier Østvik, som forteller at jenta likevel er lettet over å bli trodd.

- Det store flertallet av siktede bestrider ikke hennes forklaring. Når dette først har skjedd henne er det godt å ikke bli kalt en løgner i tillegg.

Dagbladet.no har forsøkt å kontakte advokatene til to av de siktede. De har tirsdag ikke vært tilgjengelige for kommentarer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media