Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røde Kors besøkte krigsfanger

Presidenten for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) besøkte i morges de tre amerikanske soldatene som har vært fengslet i Jugoslavia siden 31. mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg fikk anledning til å se dem og ta dem i hånden i morges, og jeg hadde korte samtaler med alle tre, sa ICRC-president Cornelio Sommaruga etter besøket. Det er første gang Røde Kors har fått tilgang til fangene, tross en rekke henvendelser. Fangene fikk også ta imot brev fra familiene sine.

Etter besøket hos fangene hadde Sommaruga et møte med president Slobodan Milosevic.

Lege-besøk

- Det var ikke mulig å gjennomføre et regulært ICRC-møte med fangene, slik det skal være i henhold til Geneve-konvensjonen, sa Sommaruga seinere på dagen på en pressekonferanse.

Men han la til at han regnet med at forhandlingene med Milosevic ville føre til at de tre får besøk av lege i morgen, og at legen får ha private samtaler med fangene. - Jeg forventer at samtalene vil foregå i tråd med Geneve-konvensjonens krav for behandling av krigsfanger.

Andrew Ramirez, Christopher Stone og Steven Gonzales, alle i midten av 20-årene, ble tatt til fange av jugoslaviske styrker like ved grensa mellom Jugoslavia og Makedonia.

ICRC-presidenten er på et tre dager langt besøk i Jugoslavia for å diskutere fangenes skjebne med Jugoslavias president Slobodan Milosevic.

Kosovo

Ifølge det serbiske nyhetsbyrået Beta ville Sommaruga også be Milosevic om at Røde Kors får ta opp igjen arbeidet inne i Kosovo, der hundretusenvis av mennesker er fordrevet fra hjemmene sine av jugoslaviske styrker.

- Det er ingenting som hindrer Røde Kors i å arbeide i Jugoslavia, bortsett fra NATOs bombing, skal Milosevic ifølge det statlige nyhetsbyrået Tanjug ha sagt under møtet med Sommaruga.

- I en åpen samtale om viktige humanitære problemer som har oppstått på grunn av NATO-bombingen, sa Milosevic at den jugoslaviske siden ikke legger noen hindringer i veien for at Røde Kors-teamene kan arbeide i hele Jugoslavia, het det i meldingen fra Tanjug.

ICRC ble værende i Kosovo lenger enn andre hjelpeorganisasjoner, men trakk seg ut 29. mars på grunn av sikkerhetssituasjonen. Komiteen har tidligere sagt at arbeidet i den serbiske provinsen ikke blir tatt opp igjen før Røde Kors-medarbeiderne får møte sivile innbyggere i Kosovo under trygge omstendigheter.

(NTB-Reuters-AFP)