Røde Kors besøkte Saddam

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) fikk i dag besøke Iraks eksdiktator Saddam Hussein, som sitter i amerikansk varetekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- To representanter for ICRC, inkludert en lege, besøkte Saddam Hussein i Irak og fikk være sammen med ham lenge nok til å foreta en evaluering av hans fysiske og mentale helse, opplyste ICRCs talsperson Nada Dumani til nyhetsbyrået AFP.

Dumani la til at ICRC i henhold til reglene ikke kan oppgi noen detaljer om Saddams tilstand.

ICRC vil etter besøket rapportere direkte til den amerikanske okkupasjonsmakten, ifølge Dumani.

ICRC-talskvinnen Antonella Notari sa til nyhetsbyrået Reuters at besøket hos Saddam fant sted i morges irakisk tid.

Ukjent sted

ICRC bekrefter at besøket fant sted i Irak, men kan ikke si noe mer om hvor i landet. Den amerikanske okkupasjonsstyrken har gjort sitt beste for å holde hemmelig hvor Saddam sitter innesperret.

Ifølge ICRC fikk de to representantene som møtte Saddam ta med en privat hilsen som eksdiktatoren skrev til sin familie.

Iraks tidligere president ble tatt til fange 13. desember ved en landsby nord for hjembyen Tikrit. 9. januar ga USA Saddam status som krigsfange. Siden da har den internasjonale Røde Kors-komiteen lagt press på amerikanerne for å få besøke Saddam. Sist lørdag ga de amerikanske myndighetene til slutt grønt lys for et slikt besøk.

Rett til besøk

ICRC har stått på kravet at ettersom Saddam har status som krigsfange, har han under den tredje Genèvekonvensjonen rett til et besøk fra ICRC. ICRC insisterer også på at møter med krigsfanger skal være konfidensielle, altså at de skal foregå uten at vakter eller andre myndighetspersoner er til stede eller kan høre hva som blir sagt.

Den amerikanske okkupasjonsmakten i Irak holder i dag i underkant av 7.000 personer i varetekt i Irak.

ICRC besøkte i fjor over 400.000 fanger i 75 land.

(NTB)

FIKK BESØK: Saddam fikk besøkt av Røde Kors i dag.