Røde Kors besøkte Saddam

I morgen fyller han for første gang år i fangenskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Representanter for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) oppsøkte i dag Saddam Hussein på det hemmelige stedet han har sittet fengslet siden desember. Det bekreftet den amerikanske generalen Mark Kimmitt på en pressekonferanse i dag.

Det er andre gang hjelpeorganisasjonen oppsøker den irakiske ekspresidenten etter at han ble tatt til fange. Første møte fant sted 21. februar i år. Røde Kors tok selv initiativ til besøket. Organisasjonen har mandat til å påse at de internasjonale Genève-konvensjonene, som blant annet omhandler behandling av krigsfanger, overholdes.

- Vi setter pris på den viktige rollen til ICRC, sier Kimmit.

Han sier okkupasjonsmakten er instilt på å følge internasjonale regler, og vil fortsette å samarbeide med Røde Kors.

USA anser Saddam Hussein som en krigsfange og planlegger å utlevere ham til en irakisk domstol som er etablert spesielt for saken mot den tidligere presidenten.

Saddam Hussein fyller 67 år i morgen.

En talsmann for ICRC bekrefter i kveld møtet.

- Det fant sted i dag. Jeg vet det var en tolk, en lege og muligens en tredje person til stede, sier Ian Piper, som også opplyser at møtet har vært planlagt i noen dager.

Da ICRC besøkte Saddam første gang, tok de med seg et brev som han hadde skrevet til familien sin. Trolig gjorde de det samme nå, ifølge Piper.

(Dagbladet.no/NTB)

BESØK: Saddam Hussein fikk i dag besøk av Røde Kors på det hemmelige stedet han holdes fanget.