TRENGER HJELP: Denne skadde gutten er en av tusener som venter på medisinsk hjelp i gatene i Port-au-Prince. Røde Kors får ikke lande på flyplassen. Dermed blir etableringen av feltsykehuset forsinket. Foto: AFP PHOTO/Juan Barreto
TRENGER HJELP: Denne skadde gutten er en av tusener som venter på medisinsk hjelp i gatene i Port-au-Prince. Røde Kors får ikke lande på flyplassen. Dermed blir etableringen av feltsykehuset forsinket. Foto: AFP PHOTO/Juan BarretoVis mer

Røde Kors får ikke landet på Haiti

Forsinker nødhjelpen og sykehuset det er akutt behov for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| SANTO DOMNGO (Dagbladet):  Natt til fredag forlot det første av to Røde Kors fly den militære flyplassen på Gardermoen. Til sammen har de to flyene med seg 30 tonn medisinsk utstyr til det katastroferammede Haiti.

Røde kors skal opprette et feltsykehus i Port-au-Prince.

Det første flyet, der generalsekretær Børge Brende og åtte tonn utstyr er ombord, fikk ikke lande på flyplassen i Port au Prince, men måtte ved 15-tiden i dag, norsk tid, fly over den kriserammede hovedstaden og lande ved flyplassen i Santo Domingo i Den dominikanske republikk.

Det er USA som har overtatt kontrollen over flyplassen i Port-au-Prince, men når Røde Kors-chartrede fly ankommer er køen av andre chartrede fly for lang. Røde Kors-flyet får ikke lande.

Det samme problemet har en rekke andre hjelpearbeidere og nødsendinger i dag.

Venter på landingstillatelse - Det er avgjørende at vi får lande dette flyet i Port-au-prince. Da får vi lastet av det viktige utstyret. Men så knytter spenningen seg til at neste fly også får lande. Hvis ikke må vi fly også dette til Santo Domingo, sier generalsekretær i Røde Kors, Børge Brende til Dagbladet.

Flyet etterfyller nå drivstoff, og venter på en ny åpning for å lande i Port-au-Prince.

Flyplassen er nå helt stengt, fordi det er for mange fly på bakken på flyplassen. Disse må ta av før nye fly kan lande.

Det både problemer med å losse flyene fort nok, og problemer med fylling av drivstoff på flyplassen.

- Halvdøde i gatene- Nå må vi vente på en ny slot for å kunne lande i Port-au-Prince. Alternativt må vi få alt utstyret til feltsykehuset over i et annet fly. Det er avgjørende at flyet med dette utstyret er på plass før det siste flyet lander. Det er mye som står på spill. Vi vet at i Port-au- Prince ligger folk halvdøde i gatene og venter på behandling. Sykehuskapasiteten i byen er lik null, sier Brende.

Pågangen av fly, folk og utstyr er enorm, og de logistiske utfordringene ved flyplassen er store.

- Det er også en svært krevende sikkerhetssituasjon i Port-au-Prince. Det er fare for etterskjelv og kriminalitet. Bunnløs fattigdom med et jordskjelv på toppen gjør at alt kan skje, sier Brende.

Flere problemerSå langt har ikke alt gått på skinner for Røde Kors. I tillegg til landingsnekt ble det opprinnelige russiske fraktflyet som Røde Kors hadde chartret kansellert. De må derfor fly ned i to omganger. Det er uvisst når flyet med Børge Brende og de åtte tonnene med utstyr kan lande i Port-au-Prince.

Kirurger og sykepleiere er sendt i rutefly og forventes å lande i løpet av dagen.

FORSINKET: Generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende, med deler av nødhjelpssendingenpå Gardermoen i går kveld. Nå venter flyet på ny landingstillatelse. Foto: Øistein Norum Monsen
FORSINKET: Generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende, med deler av nødhjelpssendingenpå Gardermoen i går kveld. Nå venter flyet på ny landingstillatelse. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer