Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røde Kors fordømmer lager-bombingen

I dag bombet USA tre av Røde Kors' fire lager i Kabul med tepper og mat til sultende afghanere. Lagerne var merket med store røde kors på taket.- Det finnes ingen unnskyldning, sier generalsekretær Svein Mollekleiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For ti dager siden bombet USA et Røde Kors-lager i Kabul. Bombingen vakte sterke reaksjoner, og dagen etter beklaget amerikanerne bombingen. Lagerbygningen var en av fem bygninger som inneholdt nødhjelp til fattige krigsofre.

Men i dag har amerikanerne gjort det igjen: Tre av de fire gjenværende bygningene er blitt bombet. Bygningene inneholdt tepper, matolje og mat som skulle deles ut til funksjonshemmede afghanere.

- Jeg ble utrolig lei meg, sier generalsekretær Svein Mollekleiv oppgitt.

Lagerne var merket med ni-kvadratmeter store, røde kors på takene. Ifølge vitner som så de amerikanske flyene komme, holdt flyene lav høyde før bombene ble sluppet.

- Vi vet at partene vet hvor lagerne ligger. Både amerikanerne og Taliban har fått beskjed. Lagerne er også tydelig merket for at dette ikke skal skje. Det er helt fortvilet, det finnes ingen unnskyldning. Dette er brudd på internasjonla humanitær lov, sier Mollekleiv til Dagbladet.no.

- Jeg er fortvilet over at det er de uskyldige sivile som rammes. Maten og teppene var øremerket 55 000 funksjonshemmede, som er de aller mest utsatte. Det er de som er hardest rammet. Vi er veldig fortvilet.

Behovet for hjelp er allerede enormt. Mollekleiv mener at 500 lastebiler med mat, medisin og nødhjelp må inn i Aghanistan hver eneste dag den neste måneden for å hindre katastrofe.

- Det sier noe om hvor stort behovet er.

- Kommer folk til å dø fordi maten og teppene er ødelagt?

- De får hjelpen senere enn de ellers ville ha fått. Det er åpenbart at de sivile kommer til å lide og sulte. Det er fare for at flere ikke vil greie seg.

Røde Kors

oppfordrer både amerikanere og Taliban-regimet til å verne både hjelpearbeidere og sivilbefolkning fra krigshandlingene.

FULL FYR: Lagerbygningene i utkanten av Kabul inneholdt livsviktig nødhjelp til fattige afghanere. I ettermiddag brant bygningene fremdeles.
FORRIGE GANG: For knappe ti dager siden bombet USA det første av de fem byggene. Etterpå beklaget USA bombingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!