Røde Kors har ikke fått besøke Saddam

Den internasjonale Røde Kors-komiteen sier USAs beslutning om å gi Saddam Hussein krigsfangestatus, ikke har noen betydning. Hussein har hele tiden hatt rett til besøk av ICRC, men komiteen har ikke fått besøke ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Den formelle kunngjøringen om at han er krigsfange endrer ingenting fra vårt ståsted, sier ICRC-talsmann Ian Piper. Han påpeker at Saddam Hussein allerede har rett til besøk fra ICRC slik at de kan undersøke tilstanden hans og ha en samtale uten vakter tilstede. Piper understreker at alle fanger som blir tatt i en konflikt har rett til slikt besøk, ikke bare de som har formell status som krigsfanger.

Organisasjonen sa 30. desember at de har bedt om å få besøke ham, men ifølge Piper har besøket ennå ikke funnet sted.

Fredag kveld kunngjorde det amerikanske forsvarsdepartementet sin beslutning om Saddam Husseins status.

- Saddams status er at han er en fiendtlig krigsfange. Det har advokatene kommet fram til, sa talskvinne for Pentagon, Lawrence DiRita, fredag kveld.

Hun utelukket imidlertid ikke at USA kan komme til å revurdere Saddam Husseins status som krigsfange, men avviste å kommentere hva slags forhold som vil kunne føre til det.

Alle rettigheter

Saddam Hussein har rett til og vil få tilgang til de rettigheter som Genèvekonvensjonen om krigsfanger gir ham, opplyser Pentagon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.