Røde Kors har ikke fått besøke Saddam

Den internasjonale Røde Kors-komiteen sier USAs beslutning om å gi Saddam Hussein krigsfangestatus, ikke har noen betydning. Hussein har hele tiden hatt rett til besøk av ICRC, men komiteen har ikke fått besøke ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den formelle kunngjøringen om at han er krigsfange endrer ingenting fra vårt ståsted, sier ICRC-talsmann Ian Piper. Han påpeker at Saddam Hussein allerede har rett til besøk fra ICRC slik at de kan undersøke tilstanden hans og ha en samtale uten vakter tilstede. Piper understreker at alle fanger som blir tatt i en konflikt har rett til slikt besøk, ikke bare de som har formell status som krigsfanger.

Organisasjonen sa 30. desember at de har bedt om å få besøke ham, men ifølge Piper har besøket ennå ikke funnet sted.

Fredag kveld kunngjorde det amerikanske forsvarsdepartementet sin beslutning om Saddam Husseins status.

- Saddams status er at han er en fiendtlig krigsfange. Det har advokatene kommet fram til, sa talskvinne for Pentagon, Lawrence DiRita, fredag kveld.

Hun utelukket imidlertid ikke at USA kan komme til å revurdere Saddam Husseins status som krigsfange, men avviste å kommentere hva slags forhold som vil kunne føre til det.

Alle rettigheter

Saddam Hussein har rett til og vil få tilgang til de rettigheter som Genèvekonvensjonen om krigsfanger gir ham, opplyser Pentagon.

Krigsfanger har ifølge Genèvekonvensjonen krav på human behandling, noe som blant annet innebærer at Saddam Hussein verken kan trues eller fornærmes.

Ifølge det amerikanske forsvaret vil ikke forholdene Saddam Hussein (66) holdes fengslet under bli endret som følge av at han har fått formell status som krigsfange.

- Saddam Hussein var leder av det gamle regimets militære styrker og derfor var han medlem av det militære, og han ble tatt til fange. Det gjør ham til krigsfange, sa major Michael Shavers fredag.

- Det er uvanlig å ha en så høytstående fiende som krigsfange. Så jeg tror vi måtte være sikre på at vi hadde tenkt nøye igjennom alle forgreningene, la han til.

Opprørt

Noen av medlemmene i det USA-innsatte irakiske styringsrådet var opprørt over kunngjøringen fredag.

- Vi er sjokkert over at vi ikke ble konsultert, sier rådsmedlem og dommer Dara Nuraddin, som har bidratt til å lage et juridisk rammeverk for et krigstribunal i landet. Han opplyser at de er i samtaler med amerikanerne om temaet.

Ifølge Nuraddin vil kunngjøringen ikke ha noen betydning for deres planer om å stille eksdiktatoren for retten i Irak i juni.

- Han er en kriminell. Han begikk forbrytelser mot irakerne og vil bli dømt i Irak av et irakisk tribunal, sier han.

- Komplisert

Lederen for den amerikanske administrasjonen i Irak, Paul Bremer, sier den tidligere diktatoren ikke kan overlates til irakerne før etter at amerikanerne overlater makten til en midlertidig irakisk regjering i juli.

- Arbeidet med å opprette en domstol og stille Saddam for retten er ekstremt komplisert og krever internasjonale standarder, sier Bremer.

Ifølge Dara Nuraddin blir Saddam Hussein trolig tiltalt for gassingen av rundt 5.000 kurdere i Halabja i 1998, for etnisk rensing av kurdere, for forfølgelse av sjiamuslimer i Sør-Irak på 80- og 90-tallet, samt for krigsforbrytelser under krigene mot Iran og Kuwait.

(NTB-Reuters-AFP)

<B>- INGEN BETYDING:</B> USA har gitt Iraks tidligere leder status som krigsfange, men ICRC-talsmann Ian Piper sier amerikanernes beslutning ikke har noen betydning. Han påpeker at Saddam Hussein allerede har rett til besøk fra Den internasjonale øede Kors-komiteen ICRC. De har ennå ikke fått tilgang til fangen.
FÅR IKKE BESØK:</B> Det har gått nesten en måned siden Saddam ble tatt.