Røde Kors kastet ut Krekar

Klokka 12 skulle advokat Brynjar Melling holde pressekonferanse med mulla Krekar på Røde Kors i Oslo. Dét ble det rabalder av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kastet ut

Advokat Brynjar Meling skulle forsvare sin klient mulla Krekar for offentligheten fra lokalene til Oslo Røde Kors Internasjonale Senter. Røde Kors jobber etter prinsipper om humanitet og upartiskhet i konflikter. Mullaen er siktet av Politiets Sikkethetstjeneste for å tilhøre en organisasjon av militær karakter. Han antas å være en lederskikkelse Ansar al-Islam, en militant geriljagruppe som blant annet er beskyldt for å stå bak massakrer.

På hovedkontoret til Røde Kors er saken blitt livlig diskutert etter at det i dag ble kjent at Oslo-avdelingen låner lokaler til Krekars advokat. Ingen vil assosieres med Krekar og terrormistankene mot ham.

Ifølge pressesjef Anne Nilsen tok advokat Brynjar Meling kontakt med Oslo Røde Kors Internasjonale Senter (ORKIS) i morgentimene fordi han har jobbet med senteret tidligere.

- Dette er veldig tilfeldig, understreker hun.

- Pressekonferansen ble tatt på sparket. Meling ringte ORKIS. Dette har ingenting med Røde Kors å gjøre, vi har ikke noe med det.

Tar avstand fra saken

- Men nå blir dere jo koblet til saken?

- Vi ønsker ikke å kobles til denne saken i det hele tatt. ORKIS har stilt et lager til disposisjon, sier Nilsen.

- Er det en vennetjeneste?

- Det er ikke noen vennetjeneste, men det er ikke snakk om noe betaling, sier pressesjefen, og understreker nok en gang:

- Det er ikke i Norges Røde Kors sine lokaler.

Avgjørelsen om å låne ut lokaler i den betente saken, er blitt diskutert med ledelsen i Oslo-avdelingen.

- Vi har blitt orientert og har diskutert avgjørelsen i ettertid med ORKIS. Det var ikke den beste måten å gjøre det på, men det er ikke så mye å gjøre med det nå.

- Kommer denne saken til å skade Røde Kors?

- Vi håper ikke det, vi regner ikke med at den gjør det. Oslo Røde Kors er ett av våre 20 distriktskontorer.

Tar hensyn til Krekars familie

Avdelingsleder Eva Khan i ORKIS understreker at senteret ikke har noe med saken å gjøre.

- Det er ikke vi som har pressekonferansen, det er advokaten til Krekar som har det. Han er en advokat som vi har brukt i andre saker, og han har bedt om å låne lokaler av hensyn til Krekars familie. Når det gjelder Krekar, så vil vi ikke uttale oss om saken, sier Khan.

- Men hvordan er det for dere å bli koblet til en terrormistenkt person?

- Vi har lånt ut lokaler av hensyn til hans familie, ikke av hensyn til Krekar, sier Khan.

Men to minutter etter vår samtale med Røde Kors, opplyste advokaten at pressekonferansen er flyttet til NOAS' lokaler. Røde Kors rakk i siste liten å kvitte seg med den brysomme gjesten.

- Dette har vi gjort fordi Røde Kors ikke ønsker å kobles til en sak vi ikke har hatt noe med å gjøre. Saken er politisk betent, og vi er en nøytral organisasjon. Dette var litt uheldig, sier daglig leder ved Oslo Røde Kors, Randi Hammerstrøm til Dagbladet.no.

- Det er veldig viktig at vi bevarer vår nøytralitet i dette, understreker hun.