FIKK LANDINGSNEKT: Generalsekretær Børge Brende og Røde Kors måtte gi opp å få lande i port-au-Prince med rundt åtte tonn livsviktig medisinsk utstyr i dag. Nå skal det fraktes bilveien fra Santo Domino i Den Dominikanske republikk og inn i katastrofeområde i Haiti. Foto: Øistein Norum Monsen
FIKK LANDINGSNEKT: Generalsekretær Børge Brende og Røde Kors måtte gi opp å få lande i port-au-Prince med rundt åtte tonn livsviktig medisinsk utstyr i dag. Nå skal det fraktes bilveien fra Santo Domino i Den Dominikanske republikk og inn i katastrofeområde i Haiti. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Røde Kors må frakte nødhjelpen til Haiti i trailere

Fikk landingsnekt i Port-au-Prince. Åtte tonn med medisinsk utstyr framme innen søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
SANTO DOMINGO (Dagbladet): Generalsekretær Børge Brende og Norges Røde Kors måtte i dag gi opp å få lande i Port-au-Prince. Det er nå meget vanskelig å få nødhjelpen inn i den haitiske hovedstaden som lider etter jordskjelvet tirsdag.

Det chartrede flyet som Røde Kors skulle frakte rundt åtte tonn viktig medisinsk utstyr, står nå på rullebanen i Santo Domingo i Den Dominikanske republikkens hovedstad.

- Vi tømmer nå flyet og har fått bekreftelse på at alt utstyret skal være på plass i Port-au-Prince innen søndag, sier Børge Brende til Dagbladet.

TrailerfraktEtter mange og lange diskusjoner med både eierne av det chartrede flyet, ledelsen i Røde Kors og amerikanerne som nå kontrollerer flyplassen i Port-au-Prince, endte Brende og Røde Kors opp med å måtte bruke landeveien og trailere for å frakte delene som skal settes sammen til et feltsykehus i hovedstaden.

- Vi satser på å kjøre lasten med lastebiler i en kolonne til Port-au Prince i morgen, sier Brende som selv håper å komme seg til den katastroferammede byen med helikopter i kveld.

Flyplassen i Port-au-Prince er nå stengt. Ifølge Børge Brende er det for mange fly på bakken. Presset på flyplassen som ikke har stor kapasitet i utgangspunktet, er enorm.

Drivstoff-mangelDet skal også være problemer med å skaffe drivstoff til flyene som allerede er på bakken.

Så langt har ikke alt gått på skinner for Røde Kors. I tillegg til landingsnekt på det ene flyet ble det opprinnelige russiske fraktflyet som Røde Kors hadde chartret kansellert. De må derfor fly ned i to omganger.

Kirurger og sykepleiere er sendt i rutefly. Man forventet tidligere i dag at disse skulle lande i løpet av dagen.

PORT-AU-PRINCE STENGT: Børge Brende forsøker å få klarsignal fra flyplass-mannskapet i Santo Domingo til å dra videre, men uten hell. Foto: Øistein Norum Monsen
PORT-AU-PRINCE STENGT: Børge Brende forsøker å få klarsignal fra flyplass-mannskapet i Santo Domingo til å dra videre, men uten hell. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer