Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røde Kors med rekordstor hjelp til Balkan

Norges Røde Kors trapper opp hjelpen til flyktningene på Balkan og setter nå i gang sin største leveranse av mat og hygienepakker noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalsekretær Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors sier til NTB at det nå er behov for en opptrapping av hjelpen til Kosovo-flyktningene. Flere matlagre er i ferd med å tømmes og tusenvis av flyktninger står nå i kø for å komme ut av Kosovo og inn i Albania.

- Jeg er redd vi ikke har sett det verste i Kosovo-krisen ennå, sier Mollekleiv.

15.000 matpakker

Drøyt 236 trailere starter fra torsdag denne uken opp sine leveranser til Balkan. I ukene framover skal trailerne gå i skytteltrafikk mellom Nederland og Albania, Makedonia og Montenegro med mat og hygienepakker til titusenvis av Kosovo-flyktninger.

Fabrikker i Nederland skal produsere 10.000-15.000 matpakker i døgnet som så fraktes videre til Balkan. Matpakkene inneholder mat til en person i en måned og består blant annet av hermetisk kjøtt og kylling, olje, ris, gjær og mel. Barna i flyktningeleirene vil få ferdig tilberedte måltider.

Det skal leveres 200.000 hygienepakker som inneholder det viktigste en familie på fem personer har behov for i løpet av en måned, blant annet vaskepulver, såpe, tannkrem og lusemiddel.

Hungersnød

Behovet for hjelp er nå størst i Kukes nord i Albania hvor flyktningene står i 15 kilometer lange køer for å komme over grense og inn i flyktningeleiren, sier Mollekleiv.

Det kommer nå om lag 1.000 flyktninger i timen over grensen til Albania og over 100.000 venter på å få komme inn i landet, sier han.

Albania har nå tatt imot 339.000 flyktninger og er det nabolandet som har tatt imot flest flyktninger, ifølge opplysninger fra regjeringer og internasjonale organisasjoner.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen arbeider nå på spreng for å komme inn i Kosovo igjen. Røde Kors frykter at 120.000 Kosovo-flyktninger kan være låst i en lomme nord i Kosovo opp mot grenseområdene til Serbia. Mollekleiv sier det kan være snakk om hungersnød i dette området.

- Må gjenoppta luftbrua

Norges Røde Kors er ikke i tvil om at Norge må gjenoppta luftbrua med kosovoalbanske flyktninger. Også FNs tidligere høykommissær for flyktninger, ambassadør Thorvald Stoltenberg, mener mottaket av Kosovo-flyktninger må gjenopptas. Han ble meget forbauset over anmodningen fra høykommissær Sedako Ogata om at Norge og de andre landene skulle stanse mottaket av flyktninger.

Kommunalminister Odd Roger Enoksen og justisminister Odd Einar Dørum har vært i Albania for å vurdere flyktningsituasjonen. På bakgrunn av deres rapport vil regjeringen nå vurdere situasjonen på nytt.

(NTB)