Påska 2018:

Røde Kors-Mood: Dette gjør nordmenn feil i påskefjellet

Denne påsken er det skredfare mange steder i landet.

PÅSKE: Justis- og beredskapsminister og fiskeriminister Per Sandberg åpnet påska sammen med Robert Mood, president i Røde Kors Norge, og Kjersti Løvik, leder for landsrådet til Hjelpekorset. Video: Ørjan Ryland / Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Per Sandberg (Frp) gjorde sitt første offisielle oppdrag som Justis- og beredskapsminister fredag. I Røde Kors' kommunikasjonssentral åpnet Sandberg påskeuka sammen med sammen med Kjersti Løvik, leder for landsrådet til Hjelpekorset, og Robert Mood, president i Røde Kors Norge.

- Dette er justisminister Per Sandberg. Jeg erklærer nå påska for åpen. Lykke til alle sammen, sier Sandberg til Brøttum og Løren Røde Kors over walkie talkie.

Stor skredfare
Under åpningen fikk også Sandberg en orientering om Røde Kors sin påskeberedskap. Kommunikasjonssentralen, som i år er plassert i Oslo, koordinerer redningsaksjoner fra hele landet og er spesielt travel i påskeuka.

- Vi er fryktelig glade for alle frivillige som stiller opp, og bruker sin tid og sin ferie for å være der for alle oss andre, sier Mood.

1200 frivillige fra hjelpekorpsene er i forsterket beredskap på 150 vaktstasjoner over hele landet.

- På vegne av regjeringa så må jeg bare si lykke til og tusen hjertelig takk for all innsats. Dette skaper velferd, trygghet og sikkerhet for folk, sier Sandberg.

Løvik oppfordrer folk til å gå inn og se på varsom.no, som viser skredfare i ulike deler av landet.

- Den ligger på tre i mange deler av landet nå, altså er det stor fare, sier hun til justisministeren.

PÅSKEBEREDSKAP: Per Sandberg besøker Røde Kors før påskeferien. 

Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
PÅSKEBEREDSKAP: Per Sandberg besøker Røde Kors før påskeferien. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Tidlig påske og mye snø
Selv om statsråden har hatt det travelt i det siste, med rollen som både justisminister og fiskeriminister, så forteller han at det blir påskeferie på ham også:

Fjellvettreglene

 1. Planlegg turen og meld fra hvor du går
 2. Tilpass turen etter evne og forhold
 3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel
 4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer
 5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre
 6. Ta trygge veivalg
 7. Bruk kart og kompass
 8. Vend i tide, det er ingen skam å snu
 9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

  ​Les mer på Røde Kors' nettside.

- Det er mye å gjøre denne uka med to statsrådsposter, så jeg må rydde litt i skapene før jeg tar påskeferie, sier Sandberg.

I fjor hadde Røde Kors 1800 aksjoner i løpet av året, og 450 av disse skjedde i løpet av påsken.

- Det er tidlig påske og mye snø. Kanskje den største feilen som gjøres er at vi i liten grad planlegger turen før vi skal ut, at været kan skifte på kort varsel og at det kan skje uhell, sier Mood til Dagbladet.

Spaden må være med i sekken uansett om man skal gå lang eller kort tur, kart og kompass må være med. Ta gjerne med fjellvettreglene, oppfordrer han.

- Vi er gode til å være mye i fjellet, men det vi ser er at selvtilliten i forhold til at vi er gode på å sikre oss selv og planlegge kanskje er litt overdrevet, sier Mood.

Be om hjelp
Sammenliknet med samme tidspunkt i fjor har det vært en femdobling i skredrelaterte hendelser. Ved inngangen til årets påske er det skredfare mange steder i landet.

I Nord-Norge er det spesielt stor fare, og i Midt-Norge og på Vestlandet er faren betydelig, ifølge Røde Kors.

PRESIDENT: Justisminister Per Sandberg og Robert Mood, president i Røde Kors Norge. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
PRESIDENT: Justisminister Per Sandberg og Robert Mood, president i Røde Kors Norge. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- Vi er mer uforsiktige i bratt terreng og beveger oss i terreng hvor skred kan bli utløst. Det er med på å utløse flere ulykker. Vi tar mer risiko og er dårlige på å huske på å ta med spade og det lille ekstra, sier Mood, og kommer med en oppfordring:

- Ikke vær redd for å be om hjelp. Vær heller ikke redd for å snu. Husk at turen tilbake er like lang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer