Røde Kors oppfordrer til værvett

GOLSFJELLET (Dagbladet): Generalsekretær Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors oppfordrer nordmenn til å vise værvett i påskefjellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjorårets påske ble over 100 personer meldt savnet. Fire omkom. Flesteparten av dem ble overrasket av været.

I går åpnet Informasjonssentralen til Norges Røde Kors på Golsfjellet. Det er hit alle savnetmeldinger, skadestatistikker og forhold i påskefjellet blir samlet, og det er herfra redningsarbeidet styres.

- Et værvarsel er alltid bare veiledende. Været endrer seg raskt og trenger ikke å bli som varslet. I fjor kunne mange redningsaksjoner vært unngått hvis folk hadde vist mer værvett, sier Røde Kors-sjefen Sven Mollekleiv.

5000 hjelpekorpsmedarbeidere over hele landet er klare til innsats når det gjelder.

For å gjøre noe med de stygge tallene samarbeider Norges Røde Kors med meteorolog Karsten Eitrheim ved Det Norske Meteorologiske Institutt i Bergen.

Han gir disse rådene:

- Finn ut mest mulig om været på ruta du skal gå. Blir det medvind eller motvind? Hvilken vindstyrke er det, og hva er temperaturen? Blir det nedbør eller ikke? Er turen gjennomførbar for meg? Her teller flere faktorer som kondisjon, erfaring og utstyr, understreker væreksperten.

Han påpeker vindstyrkens betydning, som blir glemt av mange. - Hvis du starter på en tur i minus ti grader celsius og vindstille, vil det føles som tretti minusgrader ved frisk bris. Da er faren for forfrysninger stor, sier meteorolog Karsten Eitrheim.

Han gir et eksempel til:

- Det er mildt, null grader, og vindstille. Det blåser imidlertid opp til frisk bris, og da blir de null gradene til fjorten kuldegrader mot huden.

Han forteller at det sikreste værtegn vi har, kan utføres ved å holde hånda opp for sola. Ser du et melkehvitt slør rundt sola, betyr det nedbør innen 12- 24 timer.