Røde Kors pakke til gisler

NAIROBI/ OSLO (NTB): Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har sendt forsyninger til nordmannen Ola Skuterud og de ni andre hjelpearbeiderne som ble kidnappet i Somalia onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et ICRC-fly fløy inn til Mogadishu i går for å levere pakker med klær, lesestoff og spill fra gislenes familier, sier nestleder for Somalia-delegasjonen ved ICRCs kontor i Nairobi, Pascal Cuttat.

Flyet har returnert og hjelpen er overbrakt somaliske mellommenn for levering til gislene.

- Vi tror hjelpen vil nå fram til våre medarbeidere, men vi har ikke fått noen bekreftelse, sier Cuttat.

På TV

Sveitsisk fjernsyn viste i dag fjernsynsbilder av gislene i Mogadishu. Opptaket ble gjort av et britisk tv-team i helgen, melder nyhetsbyrået AFP. Gislene så ut til å være i god fysisk form. Det fulgte ingen uttalelser med fjernsynsbildene.

Gislene mottar nå tre måltider om dagen. Maten tilberedes ved Keysaney krigssykehus som drives av Somalia Røde Halvmåne, og sendes til hjelpearbeiderne via somaliske kontakter. Fangene har også mottatt noen medisiner.

Uklare krav

- Vi forhandler ikke med kidnappere, vi fører samtaler. Det har vi gjort hele tiden, og disse fortsatte i dag. Samtidig forsøker vi å få somaliske klanledere til å legge størst mulig press på gisseltakerne, sier Cuttat.

ICRC har hittil ikke mottatt noe krav om løsepenger fra gjerningsmennene, på tross av meldinger om nettopp dette.

Nye opplysninger tyder på at gisseltakerne kan ha tatt hjelpearbeiderne til fange for å presse ICRC og den muslimske søsterorganisasjonen Somalia Røde Halvmåne til å ansette flere av deres klanmedlemmer.

- Vi har ikke blitt konfrontert med disse meldingene tidligere. For å være ærlig synes jeg dette høres helt usannsynlig ut, er kommentaren fra Pascal Cuttat.