KATASTROFE: Tapene av menneskeliv og ødeleggelsene i Haiti etter jordskjelvet i 2010, var enorme. Til tross for donasjoner på rundt 3,8 milliarder kroner, klarte Amerikanske Røde Kors å bygge langt mindre enn det de selv har hevdet, ifølge rapport. Her står en kvinne i ruinene i Port Au-Prince ett år etter jordskjelvet. Foto: REUTERS/Allison Shelley/NTB scanpix
KATASTROFE: Tapene av menneskeliv og ødeleggelsene i Haiti etter jordskjelvet i 2010, var enorme. Til tross for donasjoner på rundt 3,8 milliarder kroner, klarte Amerikanske Røde Kors å bygge langt mindre enn det de selv har hevdet, ifølge rapport. Her står en kvinne i ruinene i Port Au-Prince ett år etter jordskjelvet. Foto: REUTERS/Allison Shelley/NTB scanpixVis mer

Røde Kors samlet inn 3,8 milliarder etter et av tidenes dødeligste jordskjelv: - Bygget seks hjem i hele Haiti

Ifølge gravejournalister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en artikkel publisert av den ideelle organisasjonen ProPublica og medieorganisasjonen National Public Radio (NPR), kommer det fram rystende avsløringer om amerikanske Røde Kors' nødhjelpsarbeid etter det dødelige jordskjelvet i Haiti i 2010.

Jordskjelvkatastrofen krevde mellom 100 000 - 316 000 menneskeliv, tall det er knyttet stor usikkerhet til. Ødeleggelsene var også gigantiske, og over en million mennesker ble rammet i det fattige landet i Karibia.

Donasjonene og bistanden fra verdenssamfunnet i etterkant, var enorme. En av de mest storstilte innsamlingsaksjonene ble gjennomført av amerikanske Røde Kors. Organisasjonen samlet inn 500 millioner amerikanske doller (3,8 milliarder kroner) til prosjekter som ifølge den ferske undersøkelsen gikk forferdelig galt.

Bygget seks hus Røde Kors i USAs planer var å bygge splitter nye samfunn i landet, og ambisiøse prosjekter for å gjenoppbygge nabolag i Haitis hovedstad Port Au-Prince, ble iverksatt.

Røde Kors hevder de har gitt 130 000 mennesker i Haiti et hjem. I virkeligheten har Røde Kors bygget seks hjem i hele Haiti siden jordskjelvkatastrofen, hevdes det.

ProPublica og NPR er begge uavhengige medieorganisasjoner som driver undersøkende journalistikk, organisasjonene bygger primært på donasjoner og drives uten profitt.

Gravejournalistene reiste selv til Haiti for å se arbeidet organisasjonen hadde fullført. Blant annet satte Røde Kors i gang et storstilt prosjekt for å gjenoppbygge nabolaget Campeche, men ikke et eneste bygg er oppført i nabolaget. Innbyggerne bor fortsatt i skur uten tilgang til reint vann, elektrisitet og sanitærsystemer.

En kilde i den amerikanske kongressen, som fulgte opp arbeidet med gjenoppbygningen i Haiti, sa følgende i rapporten.

BIDRO: Førstedame Michelle Obama, her på besøk i Haiti, var blant dem som hjalp Amerikanske Røde Kors i innsamlingen. Foto: ¨REUTERS/Eduardo Munoz/NTB scanpix
BIDRO: Førstedame Michelle Obama, her på besøk i Haiti, var blant dem som hjalp Amerikanske Røde Kors i innsamlingen. Foto: ¨REUTERS/Eduardo Munoz/NTB scanpix Vis mer

- Problemet var at Røde Kors hadde absolutt ingen ekspertise, sier kilden.

Ifølge The Guardian, er Røde Kors kritiske til rapporten. ProPublica har det siste året kommet med en rekke kritiske saker rettet mot Røde Kors.

- Vi er skuffet over mangelen på balanse, kontekst og nøyaktighet i undersøkelsen, skriver Røde Kors.

Skjev fordeling Artikkelen peker på at mye av årsaken til det svake resultatet, er at Røde Kors bevilget pengene videre til organisasjoner med bygge-ekspertise, som igjen førte til at en mindre andel av pengene nådde fram til dem som trengte det. I rapporten legges det også sterk vekt det som hevdes å være dårlig lederskap.

Språkproblemer, stor overhead, koleraepidemien og mangelen på kvalifisert personell i Haiti pekes av Røde Kors på som noen av hovedårsakene til problemene som ble skapt.

I tillegg skal organisasjonen ha bidratt i en rekke andre prosjekter med pengene de fikk donert.

I en uttalelse peker Røde Kors på at de har bidratt til byggingen og driften av åtte sykehus, begrense kolerautbruddet, sørget for reint vann og sanitærsystemer og huset minst 100 000 mennesker, samt arbeid med å gjenoppbygge skoler og veier.

Røde Kors var allerede i vanskeligheter på denne tida som følge av store problemer med nødhjelpsarbeidet etter orkanen Katrina. Likevel var Røde Kors den organisasjonen som samlet definitivt mest penger, blant annet med hjelp fra Michelle Obama og en lang rekke kjendiser.

- Ekstremt krevende land Norges Røde Kors var også til stede etter jordskjelvet i Haiti. Den norske delen av organisasjonen har fått meg seg saken om amerikanske Røde Kors' bidrag i landet.

- Haiti er et ekstremt krevende land å jobbe i. Norges Røde Kors var svært opptatt av å ha full kontroll på våre egne prosjekter, ikke minst det økonomiske. Vi hadde egne økonomifolk på bakken som passet på at pengene gikk dit de skulle. Slik jeg leste rapporten, var noe av problemet for amerikanerne at arbeidet gikk i flere ledd nedover. Vi unngikk dette ved å ha egne prosjekter, sier kommunikasjons- og markedsdirektør Øystein Mjærum i Røde Kors til Dagbladet.

Norge hadde blant annet egne feltsykehus i Haiti, og har i etterkant av katastrofen bidratt gjennom et eget program for å bekjempe kolera, et program Amerikanske Røde Kors støttet. Mjærum forteller at Norges Røde Kors har gjort grundige evalueringer av arbeidet i Haiti.

- Det koster alltid å administrere, men vi hadde en egen økonomiekspert for å sørge for at pengene ble brukt riktig. Vi må ha gode rapporter, og skal alltid kunne svare når givere eller journalister spør oss om pengene har blitt brukt riktig, sier Mjærum.