SENDER SYKEHUS: Røde Kors sender sykehus til Nepal. Det mener tidligere generalsekretær i Røde Kors, Børge Brende, er den type hjelp landet trenger.
Foto:  Andreas Bondevik / SCANPIX
SENDER SYKEHUS: Røde Kors sender sykehus til Nepal. Det mener tidligere generalsekretær i Røde Kors, Børge Brende, er den type hjelp landet trenger. Foto: Andreas Bondevik / SCANPIXVis mer

Røde Kors sender sykehus med operasjonsstue til Nepal

50 000 kan være skadet, ifølge Røde Kors.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Røde Kors har fått godkjennelse fra Geneve til å sende et feltsykehus med operasjonsstue og feltsenger til Nepal.

- Det er den tyen hjelp Nepal trenger, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Det er et svært stort behov for medisinsk hjelp i landet som følge av jordskjelvet. Nepalske myndigheter frykter at 4000 menneskeliv kan ha gått tapt. Til nå er 2300 mennesker bekreftet omkommet.

- Det kommer rapporter om at sykehusene overflommes, og at hjelpen konsentreres i Katmandu. Røde Kors vil ha fokus på steder som foreløpig ikke har fått hjelp, sier representanter for Røde Kors på pressekonferansen.

I går ga Røde Kors én million til Nepal, som skulle bidra til å ruse nødhjelpsarbeidet i landet.

UD opplyser om at 10 nordmenn har meldt seg ved den norske ambassaden. Rune Bjåstad, kommunikasjonsrådgiver i UD, er usikker på hvor mange nordmenn som befinner seg i Nepal.

30 millioner Norge sender nå 30 millioner til Nepal. Om dette beløpet skal økes, er noe regjeringen vurderer fortløpende etter hvert som rapporter fra landet kommer inn.

- Pengene som er sendt til Nepal kommer til å bre seg utover nødhjelpsnæringen. Blant annet så støtter vi et prosjekt der Kirkens Nødhjelp arbeider med rent drikkevann, og vi er positive til tiltaket Røde Kors nå presenterer om feltsykehus, sier Brende.

Tom for strøm Folk begynner å gå tom for strøm på mobilene sine, ifølge Røde Kors.

- Dette gjør det vanskelig å komme i kontakt med de som er i Nepal, sier Brende.

Hjelpearbeidet er også vanskelig fordi redningsmannskaper ikke kommer seg fram på ødelagte veier.

- Store kampesteiner sperrer veiene og telefonnettverket er ustabilt. Vi vet lite om hvor ille det kan være i disse områdene, sier Havnelid.

UD kan ikke informere om hvor i landet nordmenn befinner seg, og om disse befinner seg i utkantsområder hvor det ifølge Røde Kors er vanskelig å komme til.

Frykter stigende dødstall Åsne Havnelid, generalsekretær i Røde Kors, frykter at dødstallene kan stige dramatisk hvis ikke distrikene får hjelp raskt nok.

- Mange har akutte skader som kan løses med hurtig hjelp. Tidligere har vi sett at distrikene har blit nedprioritert under naturkatastrofer, for. eks under krisen på Filippinene. Det må ikke skje nå, sier Brende.

Brendes egen far er blant de som oppholder seg i det kriserammede landet som lørdag ble rammet av dødsskjelvet som nådde 7,9 på Richters skala. BBC meldte tidligere idag at det er stor skjelvfare i Nepal fortsatt, og at nye skjelv kan ramme landet på ny.

Forhåndsvarsel? - Fikk dere noen form for forhåndsvarsel på denne katastrofen?

- Vi visste at Nepal var utsatt, men ikke at det kom til å skje nå. vi har imildertid mange operative i området. Nå er dette økt til rundt 5000 som arbeider for Røde Kors. Disse har gjort en kjempejobb, sier Havnelid, som kan fortelle at mange av Røde Kors sine representanter som var der da skjevlet inntraff selv trenger hjelp nå.