ETTERLYSER BALANSE: - Det er viktig å greie å balansere mellom å sette pris på freden og friheten og samtidig vise solidaritet, sier Norges Røde Kors-president Sven Mollekleiv. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
ETTERLYSER BALANSE: - Det er viktig å greie å balansere mellom å sette pris på freden og friheten og samtidig vise solidaritet, sier Norges Røde Kors-president Sven Mollekleiv. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Røde Kors-sjefen maner til «balansert» 17. mai-feiring

- Flere flyktninger i verden enn vi har sett siden andre verdenskrig, sier Sven Mollekleiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Båt- og kvote-flyktninger og asylbarn har preget nyhetsbildet i 2015. Lenge før en liten del av den endeløse strømmen av flyktninger når Norge, er Røde Kors til stede for å hjelpe.

Ikke engang på 17. mai synes Røde Kors' president Sven Mollekleiv det er tid for å vende blikket innover mot oss selv. Tvert imot.

- Jeg mener at nettopp på 17. mai, den dagen da alle skal glede seg over uavhengigheten og selvstendigheten og at vi har fred og frihet og demokrati i Norge, nettopp den dagen må vi tenke på å vise solidaritet, sier Mollekleiv.

- Må balanseres I 30 år har han reist inn og ut av verdens konfliktsoner. Likevel synes han 2015 er spesielt.

- I år har vi flere flyktninger i verden enn vi har hatt siden andre verdenskrig. Akkurat nå opplever vi et omfang av krig og konflikter og vold som vi heller ikke har sett siden andre verdenskrig, når det gjelder antall mennesker som er berørt, sier han.

Selv om krigene på Balkan var voldsomme, sier han at omfanget verden over i dag er større.

- Antall mennesker som er berørt i Syria, Somalia, Den sentralafrikanske republikk og så videre er så stort at det er viktig å greie å balansere mellom å sette pris på freden og friheten og samtidig vise solidaritet, sier Mollekleiv til Dagbladet.

50 døde hjelpearbeidere Også hjelpearbeidere i hans egen organisasjon er sterkt berørt: Han forteller at en representant for Røde Kors' søsterorganisasjon Røde Halvmåne i går ble skutt i Syria, og svevet mellom liv og død da han sist ble oppdatert. I april meldte flere nyhetsmedier at 50 representanter for Røde Halvmåne på fire år har mistet livet mens de hjalp krigsofre i Syria.

Mollekleiv minner om at det ikke er lenge siden vi feiret frigjøringsdagen 8. mai.

- Det er 70 år siden 8. mai 1945. Da er det viktig ikke bare å snakke om den krigen som var, men også om krigen og konfliktene som er, sier Mollekleiv.

Nansens ånd - Mange føler at den norske identiteten og kulturen er truet av en strøm av flyktninger. Hva vil du si til dem?

- Til dem vil jeg si at den beste måten å føre Nansens ånd om å hjelpe de som har det vanskeligst, den beste måten å huske hvordan en million nordmenn midt på 1800-tallet dro vekk fra fattigdommen og nøden og var med på å bygge opp USA, er å vise at menneskeverd og likeverd er vår praksis. Det betyr å hjelpe i krig og i nabolandene, og at de som kommer hit må få sjansen til å bli ressurser både for familiene sine og for landet, sier Mollekleiv.

- 17. mai for alle - Er 17. mai for deg først og fremst en dag for å feire og verne om norsk kultur og egenart, eller noe annet?

- 17. mai er utrolig viktig og skal feires, det er utrolig viktig at nasjonaldagen er barnas dag og ikke militærets dag slik som i mange andre samfunn, og at det er en markering av fred og håp, men at vi da viser det i praksis, ved at alle som er hos oss og er en del av oss, får lov å ta del, sier Sven Mollekleiv.

Selv er han tilbake i Norge ved midnatt, og ser fram til en tradisjonell feiring på Kjelsås skole og med familie og venner.