Røde kort i Rosenborg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Vi er vant til å se på idrett som en del av det sivile samfunn. Det er også slik størstedelen av idrettsbevegelsen fungerer. Til tross for sterke innslag av profesjonalisering, og kjøp og salg av dyre spillere, er idretten organisert som andre folkebevegelser, og med bidrag fra staten som en hovedinntektskilde ved siden av medlemmenes egne ytelser.
  • Derfor er både publikum og en del av aktørene i den streiken som fotballspillerne ble kastet ut i i helga, i villrede om hva dette er for slags fenomen. Ledelsen i Rosenborg har f.eks. ikke skjønt at streiken er fullt lovlig og at spillereglene er fastlagt. Når de under streiken oppfordrer de streikende til å melde seg ut av fagforeningen og gå på jobb, har de ikke forstått mye av hvordan saker og ting foregår i norsk arbeidsliv. Det innrømmer da også direktøren i klubben, Rune Bratseth: «Jeg [...] bryr meg ikke om hva som er vanlig eller ikke vanlig,» sa han til Dagbladet i går. Som direktør og arbeidsgiver for organiserte spillere bør han nok snarest mulig skaffe seg innsikt i arbeidslivets spilleregler. Ellers ender dette med rødt kort.
  • Rosenborg har som klubb gått i spissen for profesjonaliseringen av fotball her i landet. Fotballspillere i de høyeste divisjonene er blitt artister i underholdningsbransjen. De vil ha rettigheter som arbeidstakere og har organisert seg som ellers i norsk arbeidsliv. Det samme har klubbene, som nå også er selskaper. Dette bør ledelsen i Rosenborg, som i andre profesjonelle klubber, ta inn over seg.
  • Vi tror rett nok ikke at streik egner seg for å løse de tvistespørsmålene som ligger til grunn for konflikten. De streikendes leder, Morgan Andersen, antyder til og med at det burde ha latt seg gjøre å komme fram til en avtale om ikke forhandlerne hadde vært så trøtte etter langvarig tautrekking. Hvis det er så lite som skiller partene, bør de søke sammen på ny for å prøve forhandlingsveien. Folk flest har vanskelig for å forstå at fotballspillere med eventyrgasjer skal streike. Men her som ellers i en arbeidskonflikt er det opp til begge parter å komme fram til en avtale.