<strong>Et splittet folk:</strong> Nærmere 40 000 mennesker døde under borgerkrigen i Finland. Over halvparten var «Røde» som ble henrettet eller døde i konsentrasjonsleirer. <br>Foto: Wikimedia Commons
Et splittet folk: Nærmere 40 000 mennesker døde under borgerkrigen i Finland. Over halvparten var «Røde» som ble henrettet eller døde i konsentrasjonsleirer.
Foto: Wikimedia Commons Vis mer

«Røde» og «Hvite» massakrerte hverandre med støtte fra Russland og Tyskland

Finlands selvstendighet ble starten på en rå borgerkrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den sosialdemokratiske avisen Arbetet syntes fremtiden så lys ut: «Opp til fest, Finlands arbeiderklasse! Nå som den russiske revolusjon har feiet bort undertrykkerne, må vi gjøre alt for å bevare friheten og rettighetene vi har vunnet … Stadig større arbeiderskarer må opplyses om den organiserte klassekampens betydning.»

Noen uker før hadde tsar Nikolai II av Russland blitt avsatt i et ublodig kupp. Februarrevolusjonen hadde ikke bare styrtet tsaren. Etter 100 år som russisk provins var Finland nå i praksis selvstendig. Til tross for fremmedstyret hadde det vært gode år for Finland.

PRØV PLUSS FOR 1 KRONE!

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.PRØV PLUSS

1 UKE

1 kr

(Fornyes til 55,-/uke)

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes til 99,-/måned)

LES LENGRE - BETAL MINDRE

1 ÅR

795 kr

(Fornyes til 795,-/år)

  • Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer