«Røde» og «Hvite» massakrerte hverandre med støtte fra Russland og Tyskland

Finlands selvstendighet ble starten på en rå borgerkrig.

Et splittet folk: Nærmere 40 000 mennesker døde under borgerkrigen i Finland. Over halvparten var «Røde» som ble henrettet eller døde i konsentrasjonsleirer. Foto: Wikimedia Commons
Et splittet folk: Nærmere 40 000 mennesker døde under borgerkrigen i Finland. Over halvparten var «Røde» som ble henrettet eller døde i konsentrasjonsleirer.
Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den sosialdemokratiske avisen Arbetet syntes fremtiden så lys ut: «Opp til fest, Finlands arbeiderklasse! Nå som den russiske revolusjon har feiet bort undertrykkerne, må vi gjøre alt for å bevare friheten og rettighetene vi har vunnet … Stadig større arbeiderskarer må opplyses om den organiserte klassekampens betydning.»

Noen uker før hadde tsar Nikolai II av Russland blitt avsatt i et ublodig kupp. Februarrevolusjonen hadde ikke bare styrtet tsaren. Etter 100 år som russisk provins var Finland nå i praksis selvstendig. Til tross for fremmedstyret hadde det vært gode år for Finland.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

795,-

1 år

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer