Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Giske og Støre på Ap-møte i Trondheim:

«Røde-Rita» om toppverv for Giske: - Tiden vil vise

Trondheim-ordfører Rita Ottervik sier Trond Giske vil spille en viktig rolle i partiet framover, selv om han ikke er aktuell for toppverv nå.

TILBAKE: Avgått Ap-nestleder Trond Giske og ordfører Rita Ottervik hilser på Ap-leder Jonas Gahr Støre som fredag kveld skal tale under årsmøtet i Trondheim Ap. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
TILBAKE: Avgått Ap-nestleder Trond Giske og ordfører Rita Ottervik hilser på Ap-leder Jonas Gahr Støre som fredag kveld skal tale under årsmøtet i Trondheim Ap. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Den avgåtte Ap-nestlederen sitter på første rad under årsmøtet til Trondheim Ap fredag kveld. Noen få plasser bortenfor sitter partileder Jonas Gahr Støre, som i går sa endelig nei til å gjenåpne og revurdere varslersakene mot ham.

- Jeg mener fortsatt at de burde tatt sakene opp til ny behandling. Men jeg ser jo at det kunne hatt negative sider for partiet. Det viktigste for meg er at partiet slår fast at sakene mot meg ikke har vært vurdert opp mot seksuell trakassering. Det er et juridisk begrep og et alvorlig lovbrudd, sa Giske selv til Dagbladet i går.

- Ønskes velkommen

Til stede under møtet er selvsagt også Trondheims mangeårige Ap-ordfører Rita Ottervik. Hun mener det nå er på tide at partiet legger de betente varslersakene fra i fjor vinter bak seg.

- Jeg merker meg det partiledelsen sier, at Trond ønskes velkommen til å delta på ulike nivåer i partiet. Samtidig registrerer jeg at han selv sier at han ikke er kandidat til sentralstyret nå, sier hun til Dagbladet.

- Vil han kunne være kandidat til toppverv i partiet på et senere tidspunkt?

- Tiden vil vise. Jeg er iallfall glad for at punktum nå er satt.

- Burde han ha fått gjennomslag for sitt krav om å gjenåpne sakene?

- Nå er strek satt, men partiledelsen og Trond vil nok fortsatt ha ulikt syn på denne saken. Jeg er uansett sikker på at han vil være en viktig del av det organisatoriske og politiske arbeidet i Trøndelag og på Stortinget framover, sier Ottervik.

- Kan søke verv

I et større intervju med Dagbladet tidligere fredag fikk Ap-leder Jonas Gahr Støre spørsmål om Giske nå kan søke ledende verv i Arbeiderpartiet, dersom han skulle ønske det.

- Alle partimedlemmer kan det, og de må fortjene tillit av dem som velger – enten det er lokalt eller sentralt, svarte Støre.

- Hva synes du om at han selv har sagt at han ikke ser på seg selv som aktuell for slike verv akkurat nå?

- Det tar jeg til etterretning, sa Støre.

Under årsmøtet i Trondheim Ap fredag fikk han stående applaus og ble beskrevet som skaptrønder av lokallagsleder Hanne Moe Bjørnbet.

- Jeg er ikke skaptrønder. Jeg er «ækt», svarte Støre, som selv har familie i Trøndelag. Han skrøt av Trondheim Ap og kalte ordfører Rita Ottervik en nestor, men kom ikke direkte inn på Giske-saken i talen sin for årsmøtet fredag, utover å medgi at partiet har lagt bak seg en turbulent periode.

Har beklaget

Giske har beklaget at han ikke har vært bevisst nok på sin rolle og maktposisjon i enkelte sosiale og private sammenhenger, men hele veien bestridt seksuell trakassering.

- Jeg er lettet over at partiet så tydelig sier at sakene mot meg ikke har vært vurdert opp mot likestillingslovens bestemmelser om sex-trakassering, sa Giske til Dagbladet i går.

Det var Giske selv som i oktober i fjor ba om at varslersakene mot ham skulle gjenåpnes og behandles på nytt. Slik blir det ikke. Men avslaget, som i brevs form ble offentliggjort av Arbeiderpartiet i går, avsluttes slik:

«Vi ønsker å bidra til at du kan utøve dine verv og finne din plass i partiets arbeid på en god måte, i og utenfor stortingsgruppa, og ser fram til godt samarbeid om dette. Det er ikke noe som i dag står til hinder for din fulle deltakelse i partiet.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!