«Røde Robert» lover kamp om fregattene

Det konkursrammede verftet Mjellem & Karlsen gir ikke fra seg fregattkontraktene uten kamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg regner med å ha folk i jobb igjen i løpet av en uke eller to, sier styreformannen, Robert Hermansen, til NTB.

Tirsdag kveld dro han sammen med den øvrige verftsledelsen til Madrid for å orientere spanske Izar om situasjonen. Samme morgen hadde han levert fra seg boet til skifteretten i Bergen.

Robert Hermansen, også kjent som «Røde Robert», er sjef for Store Norske Spitsbergen Gruvekompani AS. Da den 28 år gamle Carl Fredrik Seim kjøpte opp hele Mjellem & Karlsen-gruppen i sommer, sikret han seg Hermansen som styreformann både for verftet og for morselskapet.

Morselskapet eier alt

- Det er morselskapet som har kontrakt med den spanske verftsgruppen Izar om byggingen av fregattene til Sjøforsvaret, sier Hermansen.

Han opplyser at morselskapet også eier bygninger, teknisk utstyr og tomtegrunnen der verftet ligger.

- Vi må nå komme til en ordning med bostyret for det konkursrammede verftet, vi må få en avklaring med Izar og vi trenger ny kapital og kanskje flere eiere, sier Hermansen.

Tirsdagen benyttet han til en telefonrunde med andre norske verft.

- Vi har kompetanse nok i Bergen, men vi trenger kapital. Den vil vi forsøke å reise i samarbeid med et annet norsk verft, sier styreformannen.

Hvilket verft han håper mest på, vil han ikke si noe om.

Hermansen er klar over at han har dårlig tid, men sier verftet er kommet så langt i arbeidet med modulene at et avbrekk på et par uker ikke har noen betydning.

Ingen flytting

Han ser ingen grunn til at kontrakten skal flyttes. Hele arbeidsstokken ved Mjellem & Karlsen møtte som vanlig opp tirsdag morgen, men gikk så hjem.

Hermansen regner ikke med å få alle i jobb igjen med det første, men en god del vil han trenge både for å gjennomføre fregattkontrakten og andre vedlikeholdskontrakter verftet skulle utføre.

- Vi har ikke noe grunnlag for å tro at det spanske verftet ønsker å flytte kontrakten. Vi oppfatter forholdet til Izar som uproblematisk og vil gi en bred orientering om situasjonen under møtene i Madrid onsdag, sier Hermansen.

Han er selv rystet over at situasjonen var så ille at skifteretten var eneste løsning. En trøst er det at både tillitsvalgte og de ansattes styrerepresentanter sto bak konkursbegjæringen.

- Selv om ingen kreditor har krav over en million kroner, tar jeg konkursen tungt, sier bedriftslederen som i sin tid ble ansett for å være mer radikal enn sine ansatte ved Odda Smelteverk. Da fikk han tilnavnet «Røde Robert».

(NTB)