Røde roser for Hannelore Kohl

Flere hundre sørgende var onsdag samlet i og utenfor domkirken i den tyske byen Speyer for å ta en siste avskjed med Hannelore Kohl (68), i en kiste smykket med røde roser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den som må leve i mørket, lengter etter lyset. Med sin sykdom har Hannelore Kohl gjennomgått et martyrium, sa presten Erich Ramstetter, som forrettet under rekviem-messen i Speyer.

Uten å nevne pengeskandalene rundt Helmut Kohl direkte, kom presten også inn på hvordan Hannelore Kohl alltid hadde støttet og forsvart sin mann og hvor mye livskraft dette hadde kostet henne.

I mørke

Tidligere forbundskansler Helmut Kohls kone gjennom 41 år tok sitt eget liv sist torsdag, etter at hun i flere år hadde lidd av en smertefull og uhelbredelig lysallergi, som tvang henne til å leve innendørs.

Tysklands populære tidligere førstedame ble funnet av en hushjelp i familiens hjem i Ludwigshafen i det sørvestlige Tyskland. Hun etterlot seg et brev til mannen, de to sønnene og familiens venner, der hun ga uttrykk for at hun ikke orket å leve lenger på grunn av sykdommen.

Bivirkning

Lysallergien ble utløst for sju år siden, av en allergisk reaksjon på penicillin. Ingen behandling nyttet, og Hannelore Kohl tilstand forverret seg stadig. Mot slutten av sitt liv var hun avhengig av svært sterke medisiner for å holde smertene i sjakk.

Forbundskansler Gerhard Schröder deltok under messen, sammen med en rekke medlemmer av Helmut Kohls tidligere regjering. Hannelore Kohl skal bisettes i hjembyen Ludwigshafen, ved en enkel seremoni der bare den nærmeste familien deltar.

(NTB)

HÅND I HÅND: Helmut Kohl kommer til Speyer-katedralen sammen med den nære familie: Sønnen Peter og hans tyrkiske kone Elif. I bakgrunnen sønnen Walter.Foto: SCANPIX/AP
SORG:En sorgtynget Helmut Kohl møtte fram til minnegudstjenesten over kona Hannelore onsdag. Paret skulle snart ha feiret sin 41. bryllupsdag. Foto: SCANPIX/AP