Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røde tall i Røkkes lommebok

Knapt noen nordmann bruker mer penger enn Kjell Inge Røkke. Nå viser tallene for to av hans heleide selskaper at det koster å være kar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge disse selskapene har tjent som Røkkes lommebøker. Underskuddet i aksjeselskapet Ivory var i fjor hele 35 millioner kroner.

Med luksusskip verdt nærmere 400 millioner under bygging i Italia, fly på vingene, millionbiler i diverse garasjer, et par fotballag, noen stadioner og en håndfull store byggeprosjekter i full sving, er det ikke rart det går noen kroner. Når Kjell Inge Røkke i tillegg bruker store midler, til dels lånte penger, på å vinne makt i norsk industri- og finansliv, får kronene virkelig bein å gå på.

Privatøkonomien har lenge vært et vanskelig tilgjengelig kapittel i historien om Norges mest kjente finansakrobat, og er det ennå.

Mager kost

Men nå vet vi litt mer. For første gang viser to av hans heleide selskaper noen av kortene.
Røkkeselskapene Ivory AS og The Resource Group (TRG) AS har levert sine regnskaper til Brønnøysundregistrene og avslører at aktiviteten er høy, kostnadene store og inntjeningen heller mager.

Ivory må bruke reservefond for å dekke opp et underskudd på nær 35 millioner kroner etter kraftig nedskriving av de mye omtalte Storebrand-aksjer.

Selskapet ble brukt svært aktivt i Røkkes vellykkede innsats for å stoppe sammenslåingen av Kreditkassen og Storebrand i fjor. Gjennom enorme aksjekjøp i forsikringsselskapet og i allianse med Orklas Jens P. Heyerdahl, ble tidenes norske finanselefant stoppet. Aksjekjøpene ga Ivory vel 13 millioner utbyttekroner, men de fleste ble fortært av rentekostnader. For Røkkes Storebrand-raid ble finansiert med eksterne lån. Lånene ble i oktober i fjor innfridd av morselskapet til Ivory, TRG på Antillene, også det heleid av Røkke.

Det andre norskregistrerte selskapet, TRG AS, gikk med beskjedne 242000 kroner i overskudd. Og selskapet sitter i gjeld til halsen og vel så det.

Kostbar fotballfeber

TRG har lånt 63 millioner kroner som er gitt videre som ansvarlig lån til Sameiet Molde Stadion (90 prosent eid av Røkke). Lånet er garantert av morselskapet og sikret med pant i blant annet inntekter og fordringer i driftsselskapene for Molde Stadion.

Skal dette gå rundt, bør nok Molde fortsette suksessen i tippeligaen, skaffe seg en europacup-billett og håpe at romsdalingene møter opp på kampene i horder. Her er det gjeld å betjene - lånet forfaller i år 2000!

Med unntak av hjemflaggingen av milliardverdiene i RGI før fusjonen med Aker i januar 1997, er det lite å glede seg over for norske skattemyndigheter. Røkke er som kjent registrert bosatt i London og skal skatte dit, og de to heleide norske selskapene hans har lite å bidra med. Underskuddet i Ivory AS gjør at skatten er null, mens TRG AS småspytter 37121 kroner inn i skattekassa.

Skattegymnastikk


Røkke er god i skattegymnastikk og selskapsdans. Det ene selskapet er gjerne eid av det andre - og nøstes trådene ender vi ofte opp i et skatteparadis.
Det gjelder også for selve morselskapet, det heleide Røkkeselskapet TRG (Antilles), som er registrert på de nederlandske antiller og står som eneaksjonær i både Ivory og TRG AS.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!