Røde tall smitter

Gode tider gir grobunn for individualisme og fri utfoldelse. Nedgangstider øker behovet for trygghet og fellesskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AP ER IGJEN største parti på enkelte meningsmålinger. SV har rekordoppslutning. Regjeringspartiene er snart mindre enn SV. Og selveste Carl I. Hagen må tåle tilbakegang, i det minste stagnasjon. Utslagene er ikke dramatiske. Men tendensen er tydelig. Februarmålingene samlet viser røde piler opp og blå ned. Samtidig øker antall artikler i finanspressen om røde tall i næringslivet. Man kan fristes til å tro på bølgeteorier og våge seg på en påstand om at den norske innenrikspolitikken reflekterer de økonomiske konjunkturene.

INDIVIDUELL FRIHET stimuleres av økonomiske muligheter til individuell utfoldelse. Valgfrihet ettertraktes når mange har mulighet til å velge. Det har vi når vi har sikre jobber, lysende framtidsutsikter, når verdien av våre andeler i aksjesparefond stiger, når boligprisene til det eiendomsbesittende flertall stiger, slik at vi kan refinansiere lånet og frigjøre noen tusenlapper, når arbeidsgiverne konkurrerer om vår arbeidskraft og når vi nærmest gulper av metthet etter tidenes reallønnsøkning og kjøpefest, for n-te år på rad. Da begynner selv ærverdige gamle 68-ere å prale med sitt bilhold, og besnæres av markedets vidunderlige verden. Høyre vil i slike tider ha vind i seilene, særlig hvis partiledelsen har tanke for å heise dem. Det vil være tid for å stimulere enerne, fordi alle andre har det rimelig bra i en oppgangskonjunktur. De utslåtte vil ikke være mange nok til å utfordre den tilfredse majoritet. De misfornøyde vil fordeles mellom Ap og Frp og dermed nulle ut sin innflytelse på venstre-høyre-skalaen. De idealistisk orienterte venstresympatisører, altså de som er villige til å betale mer i skatt for å bevare fellesskapsordninger, vil ikke være flere enn at de rommer et mellomstort SV. De fleste vil beholde mer av pengene selv. I slike tider er det duket for et Høyre-Frp-flertall, eller en samarbeidsregjering av dagens merke, med kristent alibi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer