«Røde Tarzan» dømt til 8 måneders fengsel

Nynazisten Vjatsjeslav Datsik (30) sa seg skyldig i går, ønsker å bli i Norge.

DØMT: Vjatsjeslav Datsik (30) ble i dag dømt i henhold til aktors påstand - ikke overraskende, gitt at han i går sa seg skyldig på alle tiltalepunkter. Foto: Ralf Lofstad/Dagbladet
DØMT: Vjatsjeslav Datsik (30) ble i dag dømt i henhold til aktors påstand - ikke overraskende, gitt at han i går sa seg skyldig på alle tiltalepunkter. Foto: Ralf Lofstad/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den russiske nynazisten Vjatsjeslav Datsik (30) er dømt til 8 måneders fengsel for ulovlig våpenbesittelse. Dette er i tråd med aktors påstand - og med hans egne ønsker.

- Fengsel i Norge kan ikke sammenliknes med det man kaller fengsel i Russland, sa 30-åringen i retten i går.

- Som forventet - Dommen var som forventet; vi og påtalemyndigheten var jo stort sett enige om påstanden, sier Datsiks forsvarer Fridtjof Feydt til Dagbladet.

Han understreker at klienten må lese dommen og ta stilling til en eventuell anke før de kjemper videre for å forhindre at Datsik blir utlevert til Russland.

En anke fra Datsik er lite sannsynlig; under forklaringen i går sa han seg skyldig på alle tiltalepunkter, og ga klart uttrykk for at han ønsker å bli i Norge.

- Jeg ønsker å representere Norge som idrettsmann. Usunn livsstil er ikke noe for hvite mennesker, sa han, og la til at han ønsker å gifte seg med sin kjæreste i fengselet.

- Etter denne straffeprosessen er det saken i utlendingsnemnda (UNE) som er hovedanliggendet, sier Feydt.

Gamle våpen Datsik har sittet i arresten siden 21. september, da han dukket opp hos Politiets utlendingsenhet i Oslo med en ladd pistol. I flere razziaer i dagene som fulgte, ble det funnet ytterligere fem våpen i tatoveringssjappa Metal Tattoo, der det viste seg at den beryktede nazisten og kampsporteksperten hadde overnattet.

Aktor, politiadvokat Peter Johansen, understreket imidlertid i retten i går at halvparten av våpnene var så gamle og så dårlig vedlikeholdt at de knapt var egnet til å drepe noen med.

Selv om forsvarer Feydt stort sett sa seg enig i aktors påstand, ønsket han noe lavere straff for sin russiske klient.

- Fordi våpenet han leverte inn, ble anskaffet i Russland, er det tvilsomt at det kommer inn under norsk våpenlovgivning, sa Feydt i prosedyren.

Det har altså ikke retten tatt hensyn til.

- Skulle drepe tsjetsjener Retten har heller ikke tatt hensyn til Datsiks påstander at han rømte til Norge fra en psykiatrisk institusjon nær St. Petersburg som ledd i et drapsoppdrag for den russiske etterretningstjenesten FSB.

- SOM VENTET: Datsiks forsvarer Fridtjof Feydt var godt forberedt på dagens dom; han og aktor Peter Johansen var stort sett enige om påstanden. Nå skal han kjempe videre for sikre at klienten får varig opphold i Norge. MMS-foto: Ralf Lofstad/Dagbladet
- SOM VENTET: Datsiks forsvarer Fridtjof Feydt var godt forberedt på dagens dom; han og aktor Peter Johansen var stort sett enige om påstanden. Nå skal han kjempe videre for sikre at klienten får varig opphold i Norge. MMS-foto: Ralf Lofstad/Dagbladet Vis mer

Under sin forklaring i går hevdet Datsik at FSB ga ham et våpen og ba ham reise til Norge for å likvidere den tsjetsjenske separatistlederen Ahmed Zakajev.

30-åringen har imidlertid gitt sprikende forklaringer om dette tidligere, og aktor Johansen finner historien lite troverdig. Han fikk da også retten til å se bort fra påstandene.

Vil ha ham ut Norske myndigheter, med justisminister Knut Storberget i spissen, har slett ikke lyst til å ha Datsik som sitt ansvarsområde og ønsker å imøtekomme Russlands utleveringsanmodning snarest mulig. Det kan imidlertid bli vanskelig:

Advokat Feydt hevder Datsik tidligere er blitt torturert på det grusomste i russiske fengsler, og at han risikerer mer tortur og/eller å bli drept dersom han vender tilbake til hjemlandet. Dermed vil Norge bryte Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Videre ble 30-åringen kort tid etter ankomst til Norge undersøkt av politiets egen psykiater - som kom til at han ikke er psykisk syk. Dermed blir det svært kinkig for norske myndigheter å sende ham til Russland, ettersom de da vil sende en frisk mann tilbake på psykiatrisk institusjon.

Utfallet kan derfor fort bli at den russiske nynazisten blir et nytt «mulla Krekar-tilfelle»: en person som norske myndigheter vil ha ut av landet, men som de må ha ansvaret for på grunn av trusselbildet i hjemlandet.

Til fratrekk i fengselsstraffen på 8 måneder kommer de 98 dagene han har sittet i varetekt. Han må betale saksomkostninger på 4000 kroner.