Frykter oljeutslipp-katastrofe

Rødehavets tikkende bombe

Denne rustende oljetankeren utenfor Jemens kyst kan eksplodere når som helst, med over 1,1 millioner fat olje ombord. I flere år har FN forsøkt å megle seg ombord på båten, men houti-militsen nekter.

MULIG MILJØKATASTROFE: Dette satellittbildet viser FSO Safer-tankskipet, også kalt spøkelsesskipet, som ligger utenfor borgerkrigsherjede Jemens kyst i Rødehavet. Den er lastet med 1,1 millioner fat olje, som eksperter frykter kan slippe ut i Rødehavet. Det vil i så fall skape en gedigen miljøkatastrofe. Houti-bevegelsen i Jemen skal bruke miljøbomba som forhandlingskort. Foto: Ap / NTB
MULIG MILJØKATASTROFE: Dette satellittbildet viser FSO Safer-tankskipet, også kalt spøkelsesskipet, som ligger utenfor borgerkrigsherjede Jemens kyst i Rødehavet. Den er lastet med 1,1 millioner fat olje, som eksperter frykter kan slippe ut i Rødehavet. Det vil i så fall skape en gedigen miljøkatastrofe. Houti-bevegelsen i Jemen skal bruke miljøbomba som forhandlingskort. Foto: Ap / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka behandlet FNs Sikkerhetsråd den store og stadig mer rustne oljetankeren FSO Safer, som de frykter kan skape en enorm miljøkatastrofe og ødelegge store deler av livet i Rødehavet.

- Hvis båten tar fyr eller eksploderer, vil 4,8 millioner mennesker i Jemen og 350 000 personer i Saudi-Arabia bli eksponert for farlig høye forurensingsnivå i løpet av 24 til 36 timer, sier Inger Andersen, assisterende generalsekretær og direktør for FNs miljøprogram, ifølge Al-Jazeera.

Rustet og ødelagt

Den forlatte oljetankeren er lastet med 1,1 millilner fat olje, og kan eksplodere «når som helst», har eksperter sagt i flere år. Siden borgerkrigen startet i Jemen i 2014, har båten stått tanket fast utenfor landets vestlige kyst, og blitt et forhandlingskort for houti-bevegelsen, som kontrollerer kystbyen Hodeida.

Skipet blir en stadig farligere miljøbombe. Kjølesystemet har rustet, og kan ikke slås av. Brannslokkingssystemet er også ødelagt, ifølge båtens tidligere sjef, Ahmed Kulaib, som har blitt intervjuet om båten i TIME.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer