Rødgrønn blåmandag

Hvis valget var en folkeavstemning over det rødgrønne prosjektet, tapte regjeringen, skriver Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Partisekretær Martin Kolberg proklamerte tidlig at årets valg skulle være en folkeavstemning over den rødgrønne regjeringen. Det var en dristig utfordring, og Arbeiderpartiet burde vite bedre enn å stille kabinettspørsmål til folket. Det har partiet dårlig erfaring med. Nå gjorde ikke Ap et dårlig valg. Tvert imot viser resultatet at partiet er i ferd med å konsolidere seg igjen på et høyt nivå, og som det klart største partiet. Ap gjorde dessuten gode valg i de store byene, ikke minst i Trondheim. Senterpartiet gjorde også et av sine bedre valg på lenge.

Men det hjelper så lite når SV går på en kjempesmell. Resultatet ble i natt karakterisert som et katastrofevalg, selv om det historisk er et av de bedre for partiet. Tilbakegangen kom uansett ikke som noen stor overraskelse. Oppslutningen om SV har vært jevnt dalende siden partiet meldte seg på det rødgrønne regjeringsprosjektet. Partiet gjorde det dårlig også i stortingsvalget for to år siden, men det ble overdøvet av jubelbrusen over å komme i regjering. I natt var det ingen plaster på såret. Partiet kan trenge både førstehjelp og mer langsiktig rekonvalesens.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer