Rødgrønn blåmandag

Hvis valget var en folkeavstemning over det rødgrønne prosjektet, tapte regjeringen, skriver Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partisekretær Martin Kolberg proklamerte tidlig at årets valg skulle være en folkeavstemning over den rødgrønne regjeringen. Det var en dristig utfordring, og Arbeiderpartiet burde vite bedre enn å stille kabinettspørsmål til folket. Det har partiet dårlig erfaring med. Nå gjorde ikke Ap et dårlig valg. Tvert imot viser resultatet at partiet er i ferd med å konsolidere seg igjen på et høyt nivå, og som det klart største partiet. Ap gjorde dessuten gode valg i de store byene, ikke minst i Trondheim. Senterpartiet gjorde også et av sine bedre valg på lenge.

Men det hjelper så lite når SV går på en kjempesmell. Resultatet ble i natt karakterisert som et katastrofevalg, selv om det historisk er et av de bedre for partiet. Tilbakegangen kom uansett ikke som noen stor overraskelse. Oppslutningen om SV har vært jevnt dalende siden partiet meldte seg på det rødgrønne regjeringsprosjektet. Partiet gjorde det dårlig også i stortingsvalget for to år siden, men det ble overdøvet av jubelbrusen over å komme i regjering. I natt var det ingen plaster på såret. Partiet kan trenge både førstehjelp og mer langsiktig rekonvalesens.

Valgnatten ble mørkeblå. Mens alle målinger hadde varslet at Frp ville gjøre et rekordvalg, kom Høyre som en kule i innspurten. Partiet vant valgkampen, viser undersøkelser. Det vil si, Høyre var det partiet som fikk flest nye velgere ned fra gjerdet og opp fra sofaen i løpet av valgkampen. Paradoksalt nok kan det være skandalene som reddet valgkampen for Høyre. Alt lå an til et altoverskyggende oppgjør mellom de to nye hovedrivalene i norsk politikk, Frp og Ap. Kolberg skulle knekke Frp-koden, og alle kanaler ville bare ha debatt med Siv og Jens – i den grad at Erna Solberg og Høyre fortvilet over ikke å slippe til. Men så sprakk Ditlev-Simonsen saken allerede i valgkampens første uke, og plutselig var det Siv og Jens som kom i skyggen av Erna og Høyre. All PR er kanskje ikke god PR, men saken forstyrret valgstrategien for samtlige partier. Man skal heller ikke se bort fra at den massive dekningen mobiliserte Høyre-velgere og tente de tillitsvalgte.

Men valget ble selvfølgelig ikke vunnet i valgkampen alene. Høyre har som regel gjort det bra i lokalvalg. Partiet har mange lokale høvdinger, og i storbyene Oslo og Bergen har Høyre to populære og høyt profilerte byrådsledere i Erling Lae og Monica Mæland. Høyre hadde ingen nye saker, men kjørte støtt og trygt på valgfrihet valgfrihet valgfrihet. Den resepten hadde de rødgrønne ingen kraftfull motsats til. Når de rødgrønne i sluttspurten attpåtil sådde tvil og rotet om eiendomsskatt og rushtidsavgift, kunne Høyre lene seg tilbake og riste overbærende på hodet. Det er dårlig klima for nye skatter og avgifter, viser høyrefremgangen. Da skal man både ha større mot og pedagogiske evner enn de rødgrønne viste i denne valgkampen.

Sammen med Høyre sørget Frp for at årets valg ble en ny høyrebølge. Det var Frp’s endelige gjennombrudd i kommune-Norge; partiet vil få flere nye ordførere og utvide samarbeidet med Høyre på lokalplan. Når Venstre attpåtil gjør et av sine beste valg, er den borgerlige opposisjonen på offensiven. Det kan lede til en ny blåmandag om to år.

Det er for enkelt å unnskylde SVs elendige valg med at den store klimadebatten uteble, slik samtlige SV-topper prøvde på i natt. Det er også for lettvint å skylde på regjeringsslitasje alene, for det er ingen naturlov som tilsier at regjeringspartier må miste velgernes gunst. Faresignalene for SV har vært der lenge. Det var ikke rart SV-leder Kristin Halvorsen passet på å hylle sine unge partifeller i SU. Hun må gjøre alt for å vinne tilbake ungdommen. SV har to svake skolevalg bak seg, og Arbeiderpartiet har langt bedre tak om unge enn venstresidas rebell.

Mange tror løsningen for SV er å få bedre uttelling i regjering. Men det er ikke noe hokus pokus. Partiet har allerede fått betydelig gjennomslag, og verken Ap eller Senterpartiet vil drive politisk veldedighet for å redde partneren. Partiet har derimot ikke klart å overbevise velgere og tillitsvalgte hvorfor prosjektet er riktig og viktig for SV. Når så mange fortsatt mener det er bedre for SV å være maktesløs og populær enn å sitte i regjering og være ansvarlig, har partikontoret en oppgave å gjøre.

Ja, vi har bestått eksamen, hevdet Jens Stoltenberg i natt. Han må snakke for seg selv. De rødgrønne har fått seg en solid karamell. Ikke bare det, Frp holdt for en gangs skyld stand samtidig som Høyre gikk frem. I tidligere valg har de to høyrepartiene gjerne skiftet på å ligge øverst, nå er de så å si jevnstore. Erna Solberg har dermed fått tyngde til å lede et bredt borgerlig samarbeid. Det kan føre til flere blåmandager for de rødgrønne.

«EN SOLID KARAMELL»: Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga, finansminister Kristin Halvorsen og statsminister Jens Stoltenberg fotografert under partilederdebatten i Stortinget i går kveld. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
«EN SOLID KARAMELL»: Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga, finansminister Kristin Halvorsen og statsminister Jens Stoltenberg fotografert under partilederdebatten i Stortinget i går kveld. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Rødgrønn blåmandag