Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rødgrønn energi

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går åpnet olje- og energiminister Odd Roger Enoksen det som beskrives som Norges største kommersielle biobrenselsanlegg på Gardermoen. Dagen før foredro statsråden regjeringens energipolitikk for bioenergibransjen. Bak seg har statsråden et stort nederlag. Forhandlingene med Sverige om grønne sertifikater brøt sammen. I foredraget sier Enoksen at den ordningen ville bli for dyr for forbrukerne. Hittil er ikke den påstanden veldig godt begrunnet. Uansett var grønne sertifikater en fanesak for det rødgrønne regjeringsprosjektet som skulle bidra til å markere de rødgrønne som mer miljøvennlige enn forgjengerne.

 Når Enoksen nå snakker varmt om fjernvarme og biobrensel prøver han å legge dette nederlaget bak seg og komme på offensiven. Det er en tung oppoverbakke. Et hovedproblem for Enoksen er at hans energipolitikk vil bli sammenliknet med Sveriges mål om å bli uavhengige av å brenne olje til varme og transport i løpet av en periode på femten år. I det ambisiøse prosjektet spiller fjernvarme basert på biobrensel en betydelig rolle. Fjernvarmeanlegg er en dyr infrastruktur som svenske myndigheter lenge har prioritert høyt. Det har ikke norske myndigheter gjort, og gevinstene av fjernvarme her i landet blir derfor små på kort sikt, selv om satsingen nå trappes opp.

 Det er selvsagt ikke Enoksens skyld. Han har vært energistatsråd i et halvt år. Enoksen har også arvet den truende kraftkrisa i Midt-Norge fra sine forgjengere. Uansett hvilken løsning som nå velges på lang sikt, vil tiltakene komme for seint til å møte det økende kraftbehovet der. Gapet vil måtte fylles med sterkt forurensende løsninger.

 Den energipolitiske målsettingen i Soria Moria-erklæringen er at Norge skal bli verdensledende innenfor utvikling av miljøvennlig energi. Økt satsing på biobrensel i fjernvarmeanlegg er et av skrittene i riktig retning, men vi venter fortsatt på de ordninger regjeringen har varslet til erstatning for det havarerte prosjektet med grønne sertifikater i et nordisk kraftmarked.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling