Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rødgrønn fare

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere års møysommelig arbeid med å gjenreise partiet, kan Ap-leder Jens Stoltenberg endelig glede seg over uttelling i meningsmålingene. I MMIs måling for Dagbladet i januar gjør Ap et byks oppover og får en oppslutning på 31,1 prosent. I flere andre målinger denne måneden ligger partiet også over den magiske 30-prosentgrensen. Igjen er partiet landets desidert største, selv om det ennå er et stykke igjen til partiets stormaktsdager. Ap er over ti prosentpoeng foran det nest største partiet, Frp. Det er oppløftende tall å starte en av tidenes mest spennende valgkamper med.

Månedens store sprang forklares delvis med flodbølgekatastrofen i Asia. I urolige tider søker folk til det trygge og etablerte. MMIs Monitor-undersøkelser viser at velgerne har lang hukommelse. Ap oppfattes fortsatt som det ansvarlige og styringsdyktige partiet. Det ser dessuten ut som at velgerne belønner Stoltenberg for å ha etablert et klart venstrealternativ til den sittende regjeringen.

De rødgrønne ville fått flertall på Stortinget med 89 mandater, hvis det var valg i morgen. Men den dårlige nyheten for partiet er at Ap\'s framgang skjer på bekostning av SV, som går mest tilbake av alle partier og har 11,7 prosent oppslutning. Dermed tipper kjøttvekta til Kristin Halvorsen kraftig. Hun har antydet at et regjeringssamarbeid er avhengig av at avstanden mellom partnerne ikke blir for stor. Blir den det, kan styrkeforholdet mellom dem bli så skjevt at et likeverdig samarbeid blir vanskelig, selv om Stoltenberg i går forsikret at målet er flertallsstyre uansett. Denne målingen er farlig nær smertegrensen. SV kan bare håpe at det er manglende regjeringserfaring, som straffer seg i ei krisetid.

Statsministerpartiet KrF fikk derimot ingen belønning for å ha ledet landet gjennom katastrofen. Med 6,3 i oppslutning er det langt unna Dagfinn Høybråtens drøm om et tosifret valgresultat og nærmer seg i stedet lillebror Venstre, som klatret over sperregrensen. På den borgerlige kjøttvekta veier stadig partiet ingen vil ha noe med å gjøre, Frp, tyngst.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media