Rødgrønn framgang

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet gjør et klyv oppover og er igjen størst i Synovates ferske meningsmåling for

Dagbladet. Med en oppslutning på 28,2 prosent er det ingen grunn til å juble for Jens Stoltenberg og resten av partiledelsen, men etter en Frp-dominert sommer er framgangen trolig velkommen. Når både SV og Senterpartiet også får økt oppslutning i augustmålingen, har de rødgrønne tilbakevist dommedagsprofetiene.

Denne gangen er det Siv Jensen som må si at, det vil gå opp og ned. Meningsmålinger er ikke valg. Det er over et år til valget, og ei uke er en evighet i politikken. Framgangen for de rødgrønne kommer likevel på et viktig tidspunkt. Etter at Frp har vært størst i flere meningsmålinger i et par måneder, var det i ferd med å feste seg et inntrykk av at løpet er kjørt for de rødgrønne. Den ulmende uroen i egne rekker har boblet til overflaten, og det har ikke vært måte på gode – om ikke alltid velmente – råd til Stoltenberg og Martin Kolberg den seinere tida.

Ett av rådene som Thorbjørn Jagland og flere har kommet med er å slutte å behandle Frp som et mystisk fenomen med en egen kode. Men rent bortsett fra at uttrykket Frp-koden er uheldig, er det utvilsomt riktig å utfordre Frp’s politikk slik Ap har gjort den seinere tida. Begge partiene har dermed bidratt til å synliggjøre det veivalget velgerne igjen står overfor, og de positive meningsmålingene tyder på at det har mobilisert rødgrønne velgere.

Det er likevel egen politikk som vil avgjøre om de rødgrønne får ny tillit. Høstens budsjett, som

avsluttes i disse dager, er siste sjanse til å kvittere ut Soria Moria-erklæringen, men tallene på

bunnlinjen vil ikke avgjøre om velgerne tror på de rødgrønnes løsninger. Jens Stoltenberg må knekke koden i blant annet helsevesenet, skolen og asyl-politikken for å holde Frp bak seg. Det krever

fantasi og dristighet.