Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rødgrønn kabel-krangel

Trygve Slagsvold Vedum dundrer løs mot Ap-forslaget om NorthConnect, som han mener gjør at regjeringen kan gi tillatelse til bygging av strømkabelen.

KREVER SVAR: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum krever tydelig svar fra Arbeiderpartiet om støtte til å stoppe bygging av strømkabelen NorthConnect til Storbritannia. Her i NRK-debatt med sine tidligere regjeringskolleger Audun Lysbakken og Jonas Gahr Støre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KREVER SVAR: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum krever tydelig svar fra Arbeiderpartiet om støtte til å stoppe bygging av strømkabelen NorthConnect til Storbritannia. Her i NRK-debatt med sine tidligere regjeringskolleger Audun Lysbakken og Jonas Gahr Støre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Det Arbeiderpartiet og Espen Barth Eide innbyr til nå, er at vi skal slutte oss til den avtalen Ap inngikk med Høyre, Frp, MDG og Venstre i 2018. Det var en elendig avtale, sier Trygve Slagsvold Vedum.

- Avtalen ble inngått for å støtte maktoverføring til EU i energipolitikken, som vi er grunnleggende i mot, og som fagbevegelsen og grasrota i Ap var sterkt i mot. Men Ap-ledelsen var så EU-lojale at de inngikk avtalen likevel, sier Sp-lederen.

Han er ikke nådig mot sin tidligere partner i den rødgrønne regjeringen.

- Nå har Frp snudd, og det er muligheter for å fatte et stortingsvedtak om at NorthConnect-kabelen ikke skal bygges. Men i stedet kommer Ap med vage uforpliktende formuleringer, trolig fordi det er mange i partiet som hele tida har vært for utenlandskabelen, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Møtes torsdag

Frp fremmet tirsdag forslag i Stortinget om å si nei til bygging av NorthConnect-kabelen. Et tilsvarende forslag fra Senterpartiet ligger til behandling i energi- og miljøkomiteen, som møtes torsdag. SV og Sp har tidligere støttet Rødts stoppforslag, som ble nedstemt i Stortinget i november.


- Siden det nå kommer forslag både fra Frp og Senterpartiet om NorthConnect, så legger Arbeiderpartiet inn vårt eget forslag. Det innebærer at siden våre tre kriterier ikke er oppfylt, så ber vi regjeringen sørge for at kabelen ikke bygges, uttalte Espen Barth Eide, energipolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, til Dagbladet tirsdag kveld.

Han gjorde det klart at det neppe er aktuelt for Ap å støtte forslagene fra Sp og Frp.

- Skal det bli flertall mot NorthConnect-kabelen nå, må nok de andre opposisjonspartiene støtte Ap-forslaget, uttalte Espen Barth Eide.

Villig til maktbruk

Trygve Slagsvold Vedum er dundrende uenig.

- Hvis du er mot kabelen, så trenger du ikke legge premisser eller forutsetninger for en bygging. Ap-forslaget vil ikke stoppe NorthConnect, det vil bare være en liten fartsdump for Høyre og Venstre.

- Skal den stoppes, må man være villig til å bruke makt. Ap må bestemme seg for om de utgjør en del av flertallet mot kabelen sammen med Senterpartiet eller ikke, sier Vedum.

Ulne forslag

Sp-lederen oppfordrer Arbeiderpartiet til å tørre å ta tydelig stilling mot utenlandskabelen, selv om det innebærer å trosse EU.

- Med det forslaget som Ap fremmer nå, vil Erna Solberg og regjeringen med små grep kunne gi tillatelse til at NorthConnect kan bygges.

- Slike ulne forslag som Ap her kommer med var det som ga oss den såkalte nærpolitireformen og forsvarsforliket, som begge ble støttet av Arbeiderpartiet, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Barth Eide svarer

Fra det sosialdemokratiske klimatoppmøtet i København svarer Espen Barth Eide at han forholder seg avslappet til kritikken fra Senterpartiets leder.

- Jeg kan berolige min venn Trygve med at jeg ikke forventer at han kommer til å slutte seg til den avtalen vi har med fire andre partier, sier han.

- Det vi må gjøre nå er å sette oss sammen for å se om vi kan finne et felles beslutningsgrunnlag, slik at vi kan utnytte det reelle flertallet vi nå har uten at noen av oss trenger å bryte med våre primærstandpunkter, sier Espen Barth Eide til Dagbladet.