KrF-velgerne liker Jonas og co. bedre enn før

Rødgrønn opptur i KrF

Et flertall av KrFs velgere har nå et rødgrønt parti som sitt andrevalg. Utviklingen snudde i 2016, viser tall fra Ipsos partibarometer.

JUBEL: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kan få mer å juble over enn seier i melkekonkurransen mot statsministeren under Dyrskun i Seljord. I KrF er det flere som ser mot venstre enn partiets leder Knut Arild Hareide.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
JUBEL: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kan få mer å juble over enn seier i melkekonkurransen mot statsministeren under Dyrskun i Seljord. I KrF er det flere som ser mot venstre enn partiets leder Knut Arild Hareide. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

KrF-leder Knut Arild Hareide fikk som ventet en på tygga da han møtte tillits- og folkevalgte i Agder KrF torsdag kveld. Et flertall av de frammøtte i frikirka i Vennesla sa klart nei til rådet fra sjefen om å endre kurs og peke på Jonas Gahr Støre som statsminister.

AVVISTE SJEFENS RÅD: KrF-leder Knut Arild Hareide fikk ikke gehør for sitt råd om å søke mot venstre da han møtte lokale partifeller i Agder torsdag. I stedet lyttet grasrota til nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Reporter: Mats Rønning. Video: John Terje Pedersen Vis mer

- Jeg visste at jeg ville få betydelig motstand da jeg kom til Sørlandet. Men det var også mange her som støttet mitt syn, sa Hareide til Dagbladet etter møtet.

Han fortsetter turneen i eget parti og har slett ikke gitt opp å vinne fram under det ekstraordinære landsmøtet 2. november - vel vitende om at partiet er delt omtrent på midten i synet på samarbeid.

Partilederen vil til venstre, nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad til høyre. I stortingsgruppa vil parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan helst forbli i opposisjon, mens den sykmeldte partiveteranen Torhild Brandsdal er blant de mange som ennå ikke har bestemt seg.

Tall Dagbladet kan presentere i dag, antyder at KrFs velgere er like splittet som partitoppene. Men noe har skjedd de siste par årene.

Ser mot venstre

Bakgrunnstall fra Ipsos' partibarometere fra 2013 viser at 39,5 prosent av KrFs velgere nå har et rødgrønt parti som sitt andrevalg. Til sammenligning oppgir 36 prosent at de ville ha stemt på Høyre, Venstre eller Frp dersom de ikke kunne stemme KrF.

18,9 oppgir at de ikke vet hvilket parti de ville ha valgt som nummer to. Tallene baserer seg på gjennomsnittsberegninger fra 2018.

Denne tendensen er ganske fersk. Noe snudde i 2016.

I 2013 foretrakk 52,6 prosent av KrF-velgerne et borgerlig parti som sitt andrevalg, viser Ipsos-tallene. Tilsvarende tall for Ap, Sp, SV og MDG var samme år 33,1 prosent.

For to år siden krysset grafene hverandre. I 2016 ble de rødgrønne foretrukket som andrevalg av 42,1 prosent av KrF-velgerne, mot 40,5 prosent for de borgerlige. I 2017 var tallene 40,8 prosent mot 38,4 prosent i rødgrønn favør.

Høyre mest populært

KrF-leder Knut Arild Hareide har gjentatte ganger trukket fram det gode forholdet til Senterpartiet når han har begrunnet rådet sitt til partiet om å innlede regjeringssamarbeid med Sp og Ap.

- Senterpartiet er det partiet som KrF-ere liker best når vi ser bort fra eget parti, sa han i et intervju med Dagbladet tidligere i uka.

Men Ipsos-tallene forteller en annen historie. I alle årene fra 2013 til 2018 har Høyre vært det soleklare andrevalget for KrF-velgere. I år peker 27,7 prosent på Erna Solbergs parti, mens 23,2 prosent foretrekker Sp. Arbeiderpartiet kommer på tredjeplass med 10,7 prosent.

Populære blant rødgrønne

Også når vi snur på flisa og ser nærmere på hvor KrF er mest populært som andrevalg, går de rødgrønne seirende ut - denne gang med klarere margin.

STØRE: Knut Arild Hareide bidro til et lite politisk jordskjelv da han pekte på Ap-leder Jonas Gahr Støre som landets neste statsminister. Foto: Vegard Wivestad Grøtt /NTB Scanpix.
STØRE: Knut Arild Hareide bidro til et lite politisk jordskjelv da han pekte på Ap-leder Jonas Gahr Støre som landets neste statsminister. Foto: Vegard Wivestad Grøtt /NTB Scanpix. Vis mer

Mens 43 prosent av Venstres, Høyres og Frps velgere har KrF som andrevalg, er andelen hele 54,4 prosent hos de rødgrønne. Det er i hovedsak Aps og Sps velgere som har sympati med KrF. Henholdsvis oppgir 23,4 prosent av Ap-velgerne og 25,4 prosent av Sp-velgerne at de har KrF som andrevalg.

Men igjen er det Høyre som kan vise til det største tallet: 30,8 prosent har KrF som andrevalg.

For øvrig går det fram at Venstre er mer populært blant KrFs velgere enn omvendt. TIl gjengjeld er KrF mer populært som andrevalg for Frps velgere enn hva tilfellet er den andre veien.

Delt bilde

I helgen fortsetter KrF-ledelsen sin rundtur til lokal- og fylkeslag i forkant av det ekstraordinære landsmøtet på Gardermoen 2. november. Partimedlemmene skal få høre argumenter fra begge sider, før de 190 stemmeberettigede delegatene sier sitt. (Antallet er av partiet justert ned fra 191. I tillegg møter to ansatterepresentanter som ikke har stemmerett i politiske saker).

SPLITTET: Partiledertrioen i KrF er like splittet i synet på samarbeid som bildet virker å være ellers i partiet. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix.
SPLITTET: Partiledertrioen i KrF er like splittet i synet på samarbeid som bildet virker å være ellers i partiet. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix. Vis mer

Fra utsiden framstår retningsvalget som åpent. Hareide sa tidligere i uka til Dagbladet at han tror et flertall i landsstyret støtter ham, men både KrFU, KrF Kvinner og flertallet i stortingsgruppa ønsker en annen konklusjon.

Det sammensatte bildet befestes av andre undersøkelser. Et flertall av lokallagslederne oppga i en rundspørring som NRK utførte, at de ønsker å samarbeide mot venstre. Til sammenligning oppga et 44 prosent av 344 KrF-medlemmer overfor VG at de foretrekker det borgerlige samarbeidsalternativet, mens 38 prosent mener partiet bør søke sammen med Ap og Sp.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer