NY POLITIKK: Høyre-leder Erna Solberg tar til orde for regjeringsskifte og en ny politikk som kan snu pessimisme til ny optimisme. Foto: Scanpix
NY POLITIKK: Høyre-leder Erna Solberg tar til orde for regjeringsskifte og en ny politikk som kan snu pessimisme til ny optimisme. Foto: ScanpixVis mer

- Rødgrønn politikk virker ikke

Slik vil Erna Solberg redde landet. La fram nytt partiprogram i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Erna Solberg gikk hardt ut mot regjeringen da hun i dag la fram sitt partiprogram for neste fireårsperiode. Hun mener Stoltenbergs rødgrønne regjering har skapt krise i helsevesenet, krise i barnevernet, krise i politiet og krise i NAV.

-  Rødgrønn politikk virker ikke. De har ikke nådd egne mål, poengterte Solberg og ramset opp på hvilke områder hun mener det er krise.

- Vårt programforslag er svaret på hvordan krisene kan løses. Vi får ingen helsereform eller orden på NAV uten større kommuner. Arbeiderpartiet er kidnappet av Senterpartiet, sier Erna Solberg.

Er tallet 167?
På spørsmål om hvor mange kommuner Høyre ideelt sett kan tenke seg, svarte Solberg at hun ikke ønsket en stalinistisk tilnærming.

Hun minnet om at Høyre ønsker å legge ned fylkeskommunene, og hintet med et smil om at Statistisk sentralbyrå opererer med 167 arbeidsmarkedsregioner.

I forhold til mulig tvangssammenslåing av dagens kommuner var Høyre-lederen klinkende klar:

- Vi kan ikke ha det slik at noen få kommuner stopper en slik reform.

Høyres løsning
Effekten av en mulig Høyre-politikk i neste stortingsperiode vil ifølge Erna Solberg blant annet gi kortere helsekøer, bedre lese- og skriveferdigheter, høyere nivå innen utdanning og forskning, mer politi, mindre kriminalitet, lavere skatt, tryggere arbeidsplasser og mer inkluderende arbeidsliv.

Erna Solberg poengterte at Høyre har en sterkere helsepolitikk og skolepolitikk enn de andre borgerlige partiene.

- Vi har den beste helsepolitikken. Den er mer konkret utformet, mens de andre er mer generelle. Når det gjelder skolepolitikken har vi et klarere kunnskapsfokus enn for eksempel Venstre. Høyre er spesielt opptatt av elever med lese- og skrivevansker. Det perspektivet har ikke de andre borgerlige partiene, sier Høyre-lederen.

Abortinnstramning
I programinnstillingen til landsmøtet 8.-10. mai foreslår Høyre å fjerne alvorlig sykdom som selvstendig abortkriterium. Begrunnelsen er at sortering av liv er i strid med prinsippet om hvert enkelt menneskes egenverdi. Janne Johnsen og Audun Blegen har tatt dissens på dette punktet.

Partileder Erna Solberg har selv tatt dissens på et programpunkt om å etablere lokalpoliti i kommunene. Mens flertallet vil videreføre kontantstøtten, går mindretallet med Torbjørn Røe Isaksen og Ine Marie Eriksen Søreide inn for utfasing og i stedet bruke midlene til andre tiltak som fremmer foreldrenes valgfrihet.