Rødgrønn regjering satser mer på hemmelighold

Regjeringens bruk av interne regjeringsnotater, R-notater, har økt kraftig under det rødgrønne styret.

MER ÅPENHET? Statsminister Jens Stoltenberg og hans rødgrønne kollegaer holder mange notater skjult.
Foto: HANSEN NINA / Dagbladet
MER ÅPENHET? Statsminister Jens Stoltenberg og hans rødgrønne kollegaer holder mange notater skjult. Foto: HANSEN NINA / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det viser en kartlegging Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) har gjennomført.

Kartleggingen er gjort for Aftenposten i to departementer. Den viser at bruken av R-notater er blitt mer enn fordoblet under de rødgrønnes styre. R-notater er statsrådenes egne forberedelser til saker som skal behandles av regjeringen og er derfor strengt fortrolige og unntatt offentlighet.

- Vi har fått en helt ny type saksbehandling under de senere samarbeidsregjeringene, og spesielt med de rødgrønne. Saksbehandlingen går så å si under jorden, sier seniorrådgiver Margaret Hagevik i Difi til Aftenposten.

Regjeringen ønsker ikke å opplyse hvor mange slike notater regjeringen skriver.

Det vanlige er at hver gang en statsråd arbeider med en sak, er vedkommende forpliktet gjennom regjeringens eget lovverk å kontakte andre departementer for en forhåndsvurdering. Dette er det ifølge Difis rapport blitt nærmest helt slutt på.

I stedet foregår kontakt mellom departementene uformelt på telefon og elektronisk post, før det utarbeides et R-notat som konkluderer om hva statsråden går inn for.

- Bruken av R-notater er den mest oppsiktsvekkende utviklingen. Alternative løsninger og tiltak som kan gi samme resultat risikerer å forbli en hemmelighet når det ikke utredes på forhånd. Ingen kjenner til saken før utvalget som utreder tiltaket plutselig er i gang, sier Hagevik.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer