Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avviser «Lex Stålsett», men tar til orde for oppmyking

Rødgrønn splittelse om nye asylregler

Senterpartiet gikk på sitt gruppemøte onsdag inn for å vurdere endringer i reglene som nekter ureturnerbare asylsøkere å jobbe i Norge. Men Ap holder tilbake.

ÅPNER FOR ENDRING: Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad åpner for endringer i norsk asylpraksis. Men hun vil ikke gå så langt som tidligere biskop og Sp-leder Gunnar Stålsett.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
ÅPNER FOR ENDRING: Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad åpner for endringer i norsk asylpraksis. Men hun vil ikke gå så langt som tidligere biskop og Sp-leder Gunnar Stålsett. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Senterpartiet ber regjeringen gå igjennom forbudet og vurdere «en differensiering» av regelverket.

DEBATT: Eks-biskop Gunnar Stålsett har skapt ny debatt om asylsøkeres mulighet for å jobbe i Norge. Video: Endre Vellene. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet TV Vis mer

- Det kan blant annet gjelde reelle statsløse og eldre asylsøkere. Vi forskutterer ikke en slik gjennomgang, her er det departementet og utlendingsmyndighetene som sitter på kunnskap og fakta, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad i en kommentar til Dagbladet.

- Avviser SVs forslag

Hun framholder at endringer i innvandringspolitikken må være «gjennomarbeidet og grundig behandlet».

- Senterpartiet er opptatt av kontroll på innvandringen. Vi skal ikke gjøre ting som bidrar til ustabilitet. Samtidig skal de som allerede er i Norge behandles rettferdig og ordentlig, sier hun.

Arnstad fastholder samtidig at Senterpartiet vil stemme imot SV-forslaget som åpner for en generell adgang til midlertidig arbeidstillatelse for de såkalt ureturnerbare asylsøkerne. Forslaget skal voteres over i Stortinget morgen.

- Å gi generell adgang til midlertidig arbeidstillatelse slik SV foreslår er ikke aktuelt for Sp. Det er uklokt å behandle lovendringer over bordet uten ordentlig utredning, slik SV foreslår, sier Arnstad.

«Lex Stålsett»

Debatten om asylsøkeres rett til å arbeide i Norge er blitt aktualisert ved at tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett 19. desember må møte i retten for å ha benyttet ulovlig arbeidskraft. Stålsett har hatt en ureturnerbar asylsøker ansatt hos seg i flere år.

Men Stålsett som selv var leder av Senterpartiet i to år på slutten av 1970-tallet, får ingen helhjertet støtte fra sine gamle partifeller.

- Når det gjelder den pågående saken mot Gunnar Stålsett kan Sp selvsagt ikke blande seg inn i en pågående rettssak. Denne saken må gå sin gang i rettssystemet, sier Arnstad.

Forslaget som Sps stortingsgruppe har samlet seg om, tar også til orde for at det gjennomføres en levekårsundersøkelse for eldre ureturnerbare asylsøkere.

- Det er ulike mennesker i denne kategorien og man har åpenbart ikke full oversikt verken over antallet eller hvordan de enkelte lever. Det innebærer at behovet for et bedre faktagrunnlaget er stort. Dette gjelder også levekårene for eldre asylsøkere, sier Arnstad.

Debatt i Ap

I likhet med Senterpartiet lukket Arbeiderpartiet døra for SV-forslaget før helga.

Men så kastet Oslos byrådsleder Raymond Johansen seg inn i debatten:

- Noen ureturnerbare er i Norge i 10, 20, 30 år, og det er helt skrekkelig at de ikke kan jobbe. Situasjonen er ikke bærekraftig. Det er en politisk og moralsk viktig debatt, som vi må ta, sa Johansen til VG.

I går fulgte hele Oslo Ap etter i samme spor. Ap-leder Jonas Gahr Støres eget lokallag, gikk nemlig inn for en lovendring som kan gi midlertidige arbeidstillatelse til asylsøkere som ikke kan returneres.

Nå sier Karin Andersen til Dagbladet at de tilpasser sitt forslag for å se om de kan få med seg Arbeiderpartiet.

- Forslaget fra Oslo Ap er nesten det samme forslaget som vi har. Vi putter inn et «kan» i vårt forslag, og tester om vi da kan få med oss Ap, sier hun.

Forslaget fra SV og det nye fra Senterpartiet vil bli votert over ved møteslutt i Stortinget i morgen, i forbindelse med behandlingen av budsjettinnstillingen fra kommunalkomiteen.

Ap avviser begge forslag

At Arbeiderpartiet skulle komme til å støtte SVs omformulerte forslag, avvises kontant. Ap vil heller ikke stemme for Senterpartiets forslag, etter det Dagbladet får opplyst. Det ble klart under partiets gruppemøte onsdag.

I stedet for å stemme med de tidligere koalisjonspartnerne vil Arbeiderpartiet i stortingssalen i morgen be regjeringen forsikre at en unntaksbestemmelse i dagens regelverk faktisk fungerer etter hensikten.

- Vi forutsetter at det gjeldende lovverket fungerer. Det viktige for oss er at de menneskene som reelt sett ikke kan returnere, skal ha mulighet til å arbeide, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Unntaksbestemmelsen gjelder gruppen som Ap kaller «reelt ureturnerbare». Dette er ifølge partiet asylsøkere som har fått avslag på søknaden og som samarbeider om retur, men som av grunner utenfor egen kontroll likevel ikke har mulighet til å returnere til hjemlandet.

- Det er viktig for asylinstituttets stilling at de som er truet med forfølgelse eller skal ha opphold på humanitært grunnlag, får bli. De som får avslag, må returnere, sier Støre til NTB.

Det er foreløpig uklart hvordan Venstre og KrF - hvor altså særlig sistnevnte har markert seg for at papirløse og ureturnerbare skal få rett til å arbeide i Norge - kommer til å stemme når SV-forslaget skal behandles i Stortinget torsdag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media