VERNEPLIKT?: De rødgrønne er delt i synet på verneplikt for kvinner. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
VERNEPLIKT?: De rødgrønne er delt i synet på verneplikt for kvinner. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

Rødgrønn strid om kvinner i Forsvaret

Skal kvinner få verneplikt på lik linje med menn?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir debatt på alle de tre rødgrønne partienes landsmøter i år om hvorvidt kvinner skal få verneplikt på lik linje med menn.

Arbeiderpartiets programkomité legger torsdag fram sitt forslag til program for de fire neste årene. Komiteen ledes av fiskeriminister Helga Pedersen. Hun sier til Dagsavisen at innstillingen fra komiteen viser at partiet er delt i spørsmålet om kvinner skal få verneplikt på lik linje med menn.

- Dette er en sak som vekker sterke følelser, sier Pedersen.

Hun ønsker sammen med partisekretær Martin Kolberg og to andre medlemmer å innføre verneplikt for kvinner. Aps landsmøte i april skal avgjøre striden.

Likestillingsminister Anniken Huitfeldt sitter også i programkomiteen. Hun er imot å innføre verneplikt for kvinner.

Flertallet på åtte av tolv i komiteen vil heller gi kvinner plikt til å møte på sesjon. Dette er samme forslag som regjeringen har kommet med i den nye vernepliktsloven.

I de to andre regjeringspartiene, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, blir det debatt om kvinnelig verneplikt på landsmøtene i mars.

Senterpartiet la i forrige uke fram sitt forslag til program. Der gikk fem medlemmer i programkomiteen inn for å innføre verneplikt for kvinner, mens seks sa nei. Også i SV ønsker et mindretall å gi kvinner verneplikt på lik linje med menn.

(NTB)