Rødgrønn strid om tigging

SU sjokkert over at moderpartiet vurderer forbud i enkelte områder.

UENIGE: Regjeringspartiene er uenige om hvordan de skal løse tiggerproblemet. Sosialistisk Ungdom er sjokkert over at SV vurderer forbud i enkelte soner.  FOTO: Thomas Rasmus Skaug/dagbladet
UENIGE: Regjeringspartiene er uenige om hvordan de skal løse tiggerproblemet. Sosialistisk Ungdom er sjokkert over at SV vurderer forbud i enkelte soner. FOTO: Thomas Rasmus Skaug/dagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti har ulike meninger om hva som bør gjøres for å hjelpe de rumenske tiggerene som oppholder seg i Oslo.

- Tigging er ingen hjelp. Leder i Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, mener tigging skal reguleres i noen grad, i form av forbud i enkelte områder og perioder. Varaordfører i Oslo Libe Rieber-Mohn (Ap) vil også gi politiet hjemler til å forby tigging der de finner det nødvendig.
Regjeringspartner Sp har tatt et klart standpunkt: De vil gjeninnføre tiggeforbudet, forteller Jenny Klinge, som sitter i justiskomiteen på Stortinget.
- Siden tiggeforbudet opphørte, har det vært en stor økning i antall utenlandske tiggere som har kommet til Norge. Dette er folk som trenger hjelp, men å la tigging være lovlig er ikke den beste hjelpen vi kan gi disse folkene, sier Klinge.

Blir enklere Hun mener et forbud er det beste tiltaket for å bekjempe menneskehandel som er knyttet til tiggingen.
- Et forbud vil gjøre det enklere for politiet å bortvise, bøtelegge og utvise. Det er det politiet i dag sliter med, og det bør vi lytte til, mener Klinge.

På gli Parlamentarisk leder i SV, Karin Andersen, åpner for å diskutere forslaget om tiggeforbud i enkelte soner.
- Men viktigst er å prøve tiltak som i Bergen og Trondheim. Og spørsmålet er hvor mye en skal forby. Jeg skjønner at tiggerfrie soner kan dempe noe av folks irritasjon, og vi må finne løsninger som gjør at konflikten mellom romfolket og Osloborgerne minsker. Motforestillingene er mange, men jeg villig til å diskutere dette forslaget, sier Andersen.

Sjokkert Leder i Sosialistisk Ungdom, Andreas Christiansen Halse, er sjokkert over at moderpartiet åpner for å diskutere tiggefrie soner.
- Det minner jo nærmest som et apartheidforslag, der man renser noen soner for noen typer mennesker, sier Hasle til Dagbladet.
Visepresident og medlem i justiskomiteen, Akthar Chaudhry (SV), mener heller ikke tiggefrie soner er veien å gå.
- Vi i SV er i mot forbud, og et forbud i enkelte områder av byen synes jeg er en dårlig idé, sier Chaudhry.  Han synes også Oslo bør lære av Bergen som har innført meldeplikt. Da Bergen innførte meldeplikten, reduserte det antallet tiggere med to tredjedeler.

Uenighet om meldeplikt Meldeplikten som både Chaudhry og Andersen anbefaler, har SV stemt i mot i Oslo bystyre.
- Politiet i Oslo sier at de ikke har ressurser til å registrere alle tiggerne. Det synes jeg vi bør lytte til, sier Ivar Johansen som sitter i Oslo bystyre for SV. Han mener også at resultatene fra Bergen ikke er entydig positive.
 
- Etter det jeg har hørt, har Bergen opplevd en økning i antall tiggere de siste dagene, sier Johansen.

Venstre skremt På borgelig side er det heller ikke enighet om hva som er best å gjøre med det tiggerstrømmen. Høyres Fabian Stang mener et forbud er den beste løsningen. Frps Per Sandberg vil gjøre det enklere å sende rumenske tiggere ut av landet, mens Venstre-leder Trine Skei Grande blir skremt av holdningene til de andre borgelige partiene.
- Dette er ikke et problem vi kan fjerne med et pennestrøk, men et fattigdomsproblem som omhandler hele Europa, sier Skei Grande til Dagbladet.