Rødgrønne egenandeler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansiering og fordeling av velferdsgoder var selve kjernen i valgkampen. På dette området syntes det å være størst avstand mellom de to alternativene. Mens regjeringspartiene ønsket mer privatisering og valgfrihet for dem som har råd til å betale, ville de rødgrønne ha fellesskapsløsninger som hovedsakelig er betalt av det offentlige. Den kommende regjeringen ønsker blant annet å reversere flere trygdekutt.

Den sterke økningen i egenandeler på helsetjenester var et brennbart tema. Regjeringspartiene måtte motvillig innrømme at det kommer nok et påslag i neste års statsbudsjett. Velgerne fikk med god grunn inntrykk av at det ikke ville skje under en rødgrønn regjering. Men i går måtte både Ap\'s Bjarne Håkon Hanssen og SVs Olav Gunnar Ballo tilstå at heller ikke de kommer utenom en økning i egenandelene. Bare ikke så kraftig som i det borgerlige budsjettet.

Et gratis helsevesen sammen med gratis utdanning var selve bærebjelken i velferdsstaten. Når heller ikke en rødgrønn regjering vil støtte opp om et slikt ideal, er det på tide å innse at gratis helsevesen er en saga blott. Økningen i egenandeler de siste åra er begrunnet med at folk flest har råd til noen hundrelapper ved legebesøk. Det er en tankegang som strider mot hele velferdsstatens grunnidé. Den skal være et sikkerhetsnett for dem som ikke har råd.

Vi vet at egenandelene rammer skjevt. De mest ressurssvake er også de største brukerne av helsetjenester. Forskning viser at det har sosiale årsaker. I vår ble det avdekket at mange unnlater å oppsøke lege med helseplager, fordi de ikke har råd. Svaret fra helseministeren den gangen var at de fikk gå på sosialen for å få dekket utgiftene.

Det er verken så enkelt, eller ønskelig. Fattigkassa har vi lagt bak oss. I stedet for å være med på ferden, må de rødgrønne rydde opp i det lappeteppet ordningen med egenandeler er blitt. Selv om den ressurssterke middelklassen har råd til å betale en større andel av velferdsgodene, hjelper ikke det dem som virkelig trenger det.