Rødgrønne i tet - så vidt

MMIs undersøkelse viser et knapt forsprang for rødgrønt, dagen før valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter ei uke med borgerlig overtak, har de rødgrønne igjen tatt ledelsen. MMIs siste måling før valgdagen gir rødgrønt flertall med 87 mot 81 mandater.

På målingen som er gjort for Dagbladet og NRK fra mandag til fredag er det Sp som redder det rødgrønne flertallet med en framgang på 1,7 prosentpoeng (pp).

Ap ligger stabilt litt over 31 prosent, mens SV går tilbake 1,8 pp og er nede på 11,4 prosent.

PÅ BORGERLIG SIDE fosser Venstre fram med 2,5 pp til 6,1 prosent. Men samtidig går Høyre mest tilbake med 2,1 pp. Erna Solbergs parti er nede på katastrofale 13,8 prosent, samme nivå som da valgkampen startet i midten av august og milevis unna valgresultatet for fire år siden. Hvis dagens måling blir valgresultatet for Høyre, har partiet mistet mellom 180 000 og 200 000 velgere på fire år, gitt at valgdeltakelsen i morgen blir den samme som i 2001. KrF går tilbake med 1,9 pp, er nede på 6,9 prosent og er bortimot halvert siden 2001.

VENSTRE er valginnspurtens vampyr og suger til seg velgere fra både Høyre og KrF. Et stort antall velgere som i tidligere målinger har sagt at de vil stemme Høyre eller KrF, sier nå at de vil stemme Venstre. Så spørs det hva de gjør når de står med konvolutten foran valglistene i stemmeavlukket i morgen, vel vitende om at også Høyre og KrF har store problemer.

SV har opplevd regjeringsslitasje allerede i valgkampen, slik det ble formulert på et analytikerseminar i går.Partiets tilbakegang fortsetter, og nå ligger SV ett prosentpoeng under valgresultatet fra 2001. Lekkasjen av velgere til Ap har økt, og partiet avgir dessuten velgere både til Frp og RV.

-  SV TAPER OGSÅ oppslutning i to velgergrupper som er viktige for partiet: Nye velgere og hjemmesitterne. Skolevalget ga indikasjoner om dette, og vi finner det igjen i denne målingen, sier statsviter Håkon Kavli i MMI.

Frp gjør sin beste måling for hele valgkampen. Hovedårsaken er ifølge Kavli at partiet har festet grepet på tidligere hjemmesittere og på førstegangsvelgerne.-  Dette svekker først og fremst Ap\'s og SVs muligheter til økt oppslutning, men samtidig må vi minne om at disse velgergruppene ikke er særlig lojale, sier Kavli.

 HÅPET ER LYSEGRØNT:  ... og også ganske rødt. På MMIs måling for Dagbladet har partiene tatt en knapp ledelse.
HÅPET ER LYSEGRØNT: ... og også ganske rødt. På MMIs måling for Dagbladet har partiene tatt en knapp ledelse. Vis mer

Sagt i klartekst: Frp ligger an til et rekordvalg i forhold til de 14,6 prosentene partiet fikk i 2001. MEN STOR OPPSLUTNING fra de minst lojale velgergruppene tyder på at valgresultatet blir lavere enn nivået på meningsmålingene.

På saksbarometeret er noen av høyresidas kjernesaker blitt viktigere blant velgerne den siste uka. Det er vesentlig flere enn tidligere som nevner økonomi/næringsliv/sysselsetting, skatter og avgifter og innvandringspolitikk som viktige for deres partivalg. Samtidig er venstresidas saker, helse- og sosialpolitikk og barne- og familiepolitikk fått mindre betydning.

Regjeringsspørsmålet er blitt viktigere siste uka, men det er fortsatt helt jevnt mellom et rødgrønt og et borgerlig flertallsalternativ.BLANT POLITIKERNE er det Carl I. Hagen og Lars Sponheim som har hatt mest framgang sammenliknet med tidligere i valgkampen, mens Stoltenberg synes å ha styrket sitt kandidatur som statsminister.

Målingen er gjennomført i perioden mandag 5. til fredag 9. september med 1200 stemmeberettigede i et representativt utvalg.