Rødgrønne tar omkamp

Nesten hver annen nordmann er imot regjeringens forslag om å utvide bruken av midlertidige ansettelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

46,6 prosent av befolkningen er imot det omstridte forslaget, 30 prosent er for og 23 prosent vet ikke hva de skal mene, viser en undersøkelse MMI har utført på oppdrag fra Arbeiderpartiet.

-  Nordmenn ønsker seg ikke et arbeidsliv preget av kortsiktighet og midlertidige ansettelser, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Ap-politiker og tidligere finansminister.

Kritiske KrF-velgere

I dag vil kommunalkomiteen legge fram sin innstilling til ny arbeidsmiljølov. Frp har lovet å støtte regjeringens forslag, som vil gjøre det lettere for arbeidsgivere å ansette folk i midlertidige stillinger.

Samtidig viser undersøkelsen at hver fjerde Frp-velger er negative til dette. Motstanden i KrF er like stor.

-  Frp arbeider systematisk for å svekke arbeidstakernes rettigheter, og dette er nok et område der KrF har strukket seg for å gi flertall for Høyres politikk, sier Schjøtt-Pedersen. Han lover at regjeringens forslag vil være noe av det første en rødgrønn regjering vil endre på.

Uansett inntekt

Motstanden mot flere midlertidige ansettelser er størst blant kvinner, nordlendinger og personer i alderen 40-59 år. Samtidig er hver fjerde person i alderen 25-39 år også negativ.

-  Disse tilhører kjernegruppen av dem som nå er på vei inn i arbeidslivet, sier Ap-politikeren.

Inntekt spiller i liten grad inn på hvilket standpunkt man har: Nær halvparten av alle med en husstandsinntekt på mellom 300 000-500 000 og over 500 000 er motstandere.

Teatersjef Nils Johnsen ved Hålogaland Teater er en av dem som ønsker seg flere midlertidige ansatte.

-  For mange fast ansatte skuespillere bremser den kunstneriske utviklingen, uttalte teatersjefen til NRK i går.

OMKAMP: Tidligere finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen sier at forslaget til ny arbeidsmiljølov er det første en rødgrønn regjering vil gjøre om.