Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rødgrønt flertall i den siste målinga før valget

Samlet styrker de rødgrønne flertallet.

FLERTALL: Liv Signe Navarsete (Sp, f.v.), Jens Stoltenberg (Ap) og  Kristin Halvorsen (SV) holder flertallet i Synovates siste måling før valget. Bildet er fra partilederdebatten i går. Foto: Heiko Junge / Scanpix
FLERTALL: Liv Signe Navarsete (Sp, f.v.), Jens Stoltenberg (Ap) og Kristin Halvorsen (SV) holder flertallet i Synovates siste måling før valget. Bildet er fra partilederdebatten i går. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Ap går fram og får 33, 8 prosent, som er 1,1 prosentpoeng over valgresultatet i 2005. Det betyr at partiet soper inn 11 av 19 sistemandater, og dermed også sikrer det rødgrønne flertallet med 89 mandater. Flere har klatret ned fra gjerdet og bestemt seg. Men partiet er avhengig av dem som sier de skal stemme Sp, faktisk gjør det.

Lav valgdeltakelse vil trolig ramme særlig Ap.

— Målingen gir inspirasjon til å stå på helt inn. Den bekrefter at det er veldig jevnt. Ingenting er avgjort. Valgdeltakelsen er helt avgjørende. Sofaen er hovedfienden nå, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Stem på en statsminister
— Mange kan være irriterte på regjeringen på grunn av en sak og vil sitte hjemme i protest. Men da må de tenke over hvem de får isteden.

I går brukte han store deler av dagen til å forberede den viktige partilederdebatten på NRK, men tok seg en luftetur i parken for å kommentere den siste meningsmålingen før valget Synovate har gjort for Dagbladet og NRK. De siste dagene har Ap kjørt fram statsminister Jens Stoltenberg som et hovedargument for å stemme Ap.

— Valget handler om saker, men man trenger også en regjering til å gjennomføre dem. Regjeringen er verktøyet. Hvis velgerne vil ha meg som statsminister, må de stemme på Ap eller et av de andre to regjeringspartiene, sier Stoltenberg.

SV må mobilisere
Samlet får de rødgrønne 89 mandater mot 78 mandater for de ikke-sosialistiske partiene. Rødt ligger an til å få to mandater hvis de gjør det ekstra godt i Oslo og Hordaland SV får 9,1 prosent og beholder mandatene fra 2005, men de må mobilisere noen flere miljøvelgere i timene som er igjen til valget for å klare målet om tosifret valgresultat.

I SIGET: Høyre-leder Erna Solberg i sammenheng med partilederdebatten i Samfunnssalen i går. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
I SIGET: Høyre-leder Erna Solberg i sammenheng med partilederdebatten i Samfunnssalen i går. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

— SV har ikke klart å ta ut gevinsten av at velgerne er opptatt av miljø. SV må klare å mobilisere ekstra på miljøsaken på tampen av valgkampen for at de skal klare målet om 10 prosent, mener analytiker i Synovate Håkon Kavli.

Sp får 5,9 prosent, som er svakere enn valgresultatet i 2005, men omtrent på snittet for partiet gjennom stortingsperioden.

Høyre i siget
Høyre er partiet med vind i seilene på borgerlig side i innspurten.

Partiet får 14,1 prosent denne uka, noe som er svakt over valgresultatet, men bakgrunnstallene viser at Høyre har potensial til å gå ytterligere fram til valgdagen.

— Det er veldig hyggelig at vi går fram og at vi har en god måling. Men det er vanskelig å vite på hvilket nivå vi kommer til å legge oss på. Jeg er optimistisk og tror det kan bli borgerlig flertall, men da må vi bare stå på, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Frp går tilbake og får 21, 4 prosent, som er under valgresultatet i 2005. Siv Jensen påpeker at det er mange målinger i innspurten av valgkampen.

— Jeg mener Frp er i vinden, selv om vi går litt ned på denne, går vi opp på andre. Alle de som ønsker seg Frp-politikk må stemme på Frp. Det er bare Frp som vil fjerne bompengene og det er bare vi som vil stramme inn asylpolitikken betraktelig, sier Siv Jensen.

DE BORGELIGE: Fra venstre: Erna Solberg (Høyre), Siv Jensen (Frp) og Lars Sponheim (Venstre) under NRKs  partilederdebatt i Samfunnssalen i gårkveld.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
DE BORGELIGE: Fra venstre: Erna Solberg (Høyre), Siv Jensen (Frp) og Lars Sponheim (Venstre) under NRKs partilederdebatt i Samfunnssalen i gårkveld. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

— Når det gjelder forholdet mellom Høyre og Frp er trenden at Høyre går fram, og Frp går tilbake. Hvis trenden fortsetter, vil Høyre gjøre et bedre valg enn i 2005. Partiene nærmer seg hverandre, men det skal mye til for at Høyre tar igjen Frp, sier analytiker i Synovate Håkon Kavli til Dagbladet.

Større enn Frp
KrF får 6,9 og Venstre 4,7 prosent.

Det betyr at de tre Bondevik-partiene samlet får 42 mandater mot Frp?s 36 mandater.

Dersom Rødt mister sine to mandater, går de til Høyre og KrF i denne målingen og til sammen gi 44 mandater til de tre tidligere regjeringskameratene.

Dagfinn Høybråten er fornøyd med KrF-tallene.

— Flere målinger bekrefter at vi er i en oppadgående trend. Nå er vi inne i en 100-timersaksjon fram til valglokalene stenger. Husk på at 10 prosent bestemmer seg først på valgdagen. De kan komme til å avgjøre hele valget, både i enkeltfylker og selve flertallet. Den enkelte borger kan gjør en stor forskjell, fordi noen målinger viser knapt rødgrønt flertall, som denne, mens andre målinger viser  ikke-sosialistisk flertall.

Derfor skal vi stå på til det siste, sier Høybråten. Venstre-leder Lars Sponheim tror på rundt 6 prosent på valgdagen tross bare 4,7 prosent noen dager før.

— Vi stiger i sum på alle lokale målinger, og har mobiliseringsevne i slutten av valgkampen, sier Sponheim.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media