Norge får ny regjering

Rødgrønt flertall

Jonas Gahr Støre trenger det ikke, men sier likevel han vil snakke med alle partier som ønsker et skifte når han nå skal overta som statsminister i Norge.

UTYDELIG: Partileder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum svarer fremdeles ikke direkte på spørsmål om han vil sitte i regjering med SV. Video: NRK. Foto: Henning Lillegaard Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ap-leder Jonas Gahr Støre kan forberede seg på å innlede regjeringsforhandlinger med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken.

- Endelig kan vi si: Vi klarte det, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til en massivt jublende valgvake i Folkets Hus noen minutter før midnatt mandag kveld.

- Vi hadde et mål om å sikre en ny regjering etter åtte år med Høyre-politikk og økte forskjeller, la han til.

- Lykke til

Noen minutter tidligere hadde Høyre-leder og avtroppende statsminister Erna Solberg ønsket Støre lykke til fra talerstolen på Høyres valgvake:

- Vår økt i regjering er over for denne gang. Vi ønsker lykke til med viktige og helt sikkert krevende forhandlinger om et nytt regjeringsgrunnlag, sa Solberg til Høyres valgvake ved 23.30-tida mandag kveld.

For med en oppslutning på 26,4 prosent - slik det så ut da 98 prosent av stemmene var opptalt ved midnatt - blir Arbeiderpartiet landets største parti.

Alt i alt får de tre rødgrønne partiene Ap, Sp og SV totalt 89 mandater. Det er hele fire stortingsrepresentanter over det som må til for å sikre flertall for Støres drømmeregjering.

- Vi vet det ikke helt sikkert, men det ser ut til at det blir flertall for Ap, SV og Sp, vår plan A, sa Støre.

Bred forankring

Støre ble flere ganger avbrutt av dundrende applaus da han snakket til sine egne på Ap-valgvaken seint mandag kveld.

- Vi skal forandre Norge og verden, sak for sak - dag for dag, de neste fire åra, kunngjorde Ap-lederen.

Den påtroppende statsministeren sier det er naturlig å snakke med Senterpartiet og SV først.

- I løpet av de nærmeste dagene vil jeg invitere lederne i alle partier som ønsker et skifte til samtaler. Da er det naturlig å starte med Sp og SV. Men vi skal også lytte til MDG og Rødt, som også ønsker et skifte. Vi skal ta oss tid, og sørge for at grunnlaget for en ny regjering er så godt som mulig, sa Støre.

Drama rundt sperregrensen

Etter hvert som prognosene fortløpende ble oppdatert valgkvelden, spilte det seg ut et ytterst spennende drama rundt sperregrensen.

Like over midnatt så det ut til at MDG og KrF havner under sperregrensen, noe som vil gi tre mandater til hvert av partiene. Det er riktig nok en økning på to for MDG, men en stor skuffelse ut fra de fleste meningsmålingene de siste ukene.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad rakk på sin valgvake å gratulere Støre med seieren og forsikre regjeringens avgang, før brannalarmen utløste evakuering av lokalet.

Sp mest fram

Men det er uansett takket være en solid framgang for både Senterpartiet og SV, kombinert med et brutalt fall for Høyre og Frp, som bidrar til å sikre et rødgrønt flertall uten behov for støttepartier.

Sp vokser med 3,3 prosentpoeng og SV med 1,4 prosentpoeng til henholdsvis 13,6 prosent og 7,5 prosent.

- Vi går fram mest av samtlige partier fra stortingsvalget for fire år siden. Det er en merkedag at vi nå er det tredje største partiet, sa Vedum til Senterpartiets valgvake seint mandag kveld.

SV ser ut til å bli omtrent halvparten av Senterpartiet i det nye Stortinget. Vedum gjentok valgkvelden at han i første omgang holder fast på at Sp ønsker en regjering med Ap og dem selv, men la til at gjennomslag for sakene er det viktigste.

Da hadde SV-leder Audun Lysbakken allerede gitt beskjed litt tidligere på valgkvelden:

- Alt tyder på at det ikke finnes noen vei til makt og flertall på Stortinget som ikke går gjennom oss, og den makten skal vi bruke, lovte han i sin tale til SVs valgvake.

Smell for Erna

Både for Høyre og Fremskrittspartiet ble stortingsvalget en gigantisk skrell.

Erna Solbergs Høyre går tilbake 4,6 prosentpoeng til 20,4 prosent og Sylvi Listhaugs Frp tilbake 3,45 prosentpoeng til 11,7 prosent.

Rundt midnatt er Rødt inne med 8 mandater og 4,7 prosent oppslutning. Det blir i så fall første gang Rødt kommer over sperregrensa på 4 prosent - noe som betyr at partiet er med i kampen om totalt 19 utjevningsmandater.

MDG har på sin side falt fra den første prognosen på 4,2 prosent til i øyeblikket å ligge under sperregrensen med 3,8 prosent. Omregnet til mandater betyr det et fall fra 7 til 3 mandater.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer