Rødgrønt frieri til sjøfolk

Høstet ros fra rederhold, men fikk ris fra opposisjonen

MARITIMT FRIERI: De tre lederne i regjeringspartiene, statsminister Jens Stoltenberg (Ap), Liv Signe Navarsete (Sp) og Audun Lysbakken (SV), i tillegg til næringsminister Trond Giske (Ap) var til stede da tiltakene ble presentert i Bergen fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MARITIMT FRIERI: De tre lederne i regjeringspartiene, statsminister Jens Stoltenberg (Ap), Liv Signe Navarsete (Sp) og Audun Lysbakken (SV), i tillegg til næringsminister Trond Giske (Ap) var til stede da tiltakene ble presentert i Bergen fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen sveipet over tre kystbyer med en strategi for maritime næringer fredag og høstet ros fra rederhold, men ikke fra opposisjonen.

I meldingen «Stø kurs 2020» lover regjeringen å gjennomføre en rekke tiltak for å styrke de maritime næringene hvis den får sitte.

Blant tiltakene er lovfesting av nettolønnsordningen for sjøfolk.

Trespann De tre lederne i regjeringspartiene med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i spissen var til stede da tiltakene ble presentert i Bergen fredag.

Stoltenberg sa at alle partilederne deltok for å understreke betydningen av maritim næring.

- Vi kan ikke si sikkert hva vi skal leve av om 30 - 40 år, etter oljen. Men vi vet at det handler om å bygge kunnskap og kompetanse. Og vi vet også at såkornet til framtidens næringer ligger i næringer vi har i dag. Maritim næring er en av de næringene, og det å satse på maritim sektor er å bygge sikkerhet for framtidige arbeidsplasser, sa statsministeren.

Skipsfart i nord Næringsminister Trond Giske (Ap) la fram tiltakene. Et av dem er heving av taket og lovfesting av nettolønnsordningen for sjøfolk.

Det dyreste tiltaket er 10 milliarder kroner i økte rammer til GIEK (Garanti-instituttet for eksportkreditt). I alt kommer regjeringen med 50 tiltak. Flere av dem går ut på å forberede økt skipsfart i nordlige farvann.

- VELKOMMEN ETTER: Høyres Arve Kambe ønsker regjeringens maritime satsing velkommen, måneder etter at Høyre la fram sin. Foto: Lise Åserud / Scanpix
- VELKOMMEN ETTER: Høyres Arve Kambe ønsker regjeringens maritime satsing velkommen, måneder etter at Høyre la fram sin. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Det vil stiller strenge krav til sikkerhet, og Norge vil presse på for et bedre internasjonalt regelverk.

- Jeg gleder meg til å sitte i regjeringen og sette disse tiltakene ut i livet de neste fire årene, sa næringsministeren.

Også partilederne Liv Signe Navarsete (Sp) og Audun Lysbakken (SV) snakket varmt for de maritime næringer som både grønne og viktige distriktsnæringer.

Kystfrieri Stoltenberg og Giske tok deretter turen videre langs kysten til Stavanger. Lederne for SV og Sp var byttet ut med finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), men ordlyden var den samme som i Bergen, og etter en entusiastisk presentasjon skyndte Stoltenberg å skyte inn:

- VALGKAMPUTSPILL. Harald Tom Nesvik (Frp) mener regjeringens står for et systematisk svik når det kommer til nettolønnsordningen for sjøfolk. Foto: Lise Åserud / Scanpix
- VALGKAMPUTSPILL. Harald Tom Nesvik (Frp) mener regjeringens står for et systematisk svik når det kommer til nettolønnsordningen for sjøfolk. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Dette er hele regjeringens politikk, altså. Ikke bare Arbeiderpartiet sin.

Neste stopp for statsrådene og Stoltenberg fredag var Kristiansand.

Ros og kritikk Administrerende direktør i Norges Rederiforbund, Sturla Henriksen, kaller forslagene et godt grunnlag for fortsatt vekst langs kysten og er spesielt fornøyd med at nettolønnsordningen skal utvides og lovfestes. Det samme er Maritimt Forum.

Frps næringspolitiske talsmann Harald T. Nesvik kaller derimot løftet for et valgkamputspill.

 

- Siden nettolønnsordningen ble innført i 2008, har den rødgrønne regjeringen systematisk svekket den, skriver Nesvik.

Høyres Arve Kambe, stortingsrepresentant fra Rogaland, er glad regjeringen er kommet på banen, mange måneder etter at Høyre la fram sin maritime strategi.

- Det er tydelig at regjeringen har fått mye inspirasjon fra vår maritime strategi som heter «Styringsfart 2020» og ble lagt fram i mai. Vi ser fram til å styrke den maritime næringen dersom vi vinner valget, sier Kambe.
(NTB)