- Rødgrønt gir rask og sterk renteøkning

Finansminister Per-Kristian Foss spår en sterk og rask renteøkning allerede første året hvis landet får hva han kaller «en sosialistisk regjering».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kunne Dagbladet melde at det er satt ny norsk lånerekord. For første gang i historien har norske husholdningers gjeld passert 1300 milliarder kroner, 300 milliarder mer enn det svimlende oljefondet.

Fordelt på alle nordmenn mellom 18 og 60 år gir dette dem en gjennomsnittlig lånebyrde på 500 000 kroner.

Spist oppFor vanlige lønnstakere betyr dette at renteutviklingen framover blir viktigere for deres økonomi enn evt. skattelette. En beregning Finansdepartementet gjorde for Ap i fjor høst viste at en lønnstaker med ca. 300 000 i bruttoinntekt bare hadde fått 2350 kroner i samlet skattelette i løpet av Kjell Magne Bondeviks og Per-Kristian Foss\' regjeringstid.

Øker lånerenta med et par prosent i løpet av et par år, slik mange spår, vil den samlede skatteletten for fire år til en vanlig lønnstaker bli spist opp av et par måneders renteøkning.

Finansminister Per-Kristian Foss bekefter at renteutviklingen blir særdeles viktig framover.

Overbud-Derfor har denne regjeringen lagt vekt på å føre en stram økonomisk politikk for å bidra til å holde renta nede, sier Foss som i går besøkte Alta i forbindelse med Høyre-ledelsens valg-turné i Nord-Norge.

-Vi fikk kjeft da renta lå på sju prosent for to og et halvt år siden, men vår moderasjonspolitikk har gitt lavere rente og en kronekurs som er til å leve med for industrien. Og den politikken vil vi gjerne fortsette.

Men overbudspartiene SV og Sp sammen med Ap vil føre til et mye sterkere press på renta.

FOSSER FRAM: Finansminister Per-Kristian Foss i god valgkampstemning på Altaelva i går selv om redningsvesten var rød. Finansministeren kommenterte nyheten om norsk gjeldsrekord med å spå rask og kraftig renteøkning hvis det blir regjeringsskifte. Foto JØRN LOSVAR
FOSSER FRAM: Finansminister Per-Kristian Foss i god valgkampstemning på Altaelva i går selv om redningsvesten var rød. Finansministeren kommenterte nyheten om norsk gjeldsrekord med å spå rask og kraftig renteøkning hvis det blir regjeringsskifte. Foto JØRN LOSVAR Vis mer

-Hvorfor?

-Fordi de vil øke utgiftene til offentlig sektor og fortrenge arbeidskraft fra privat til offentlig sektor noe som vil føre til økt lønnsvekst. I tillegg kommer det evige maset fra SV og Sp om å bruke mer oljepenger, og det er ikke annet enn en oppskrift på økt rente.

Fortsatt skattelette-Så nå blir det viktigere å unngå renteøkning framover enn å få til skattelette?

-For en gjennomsnittlig familie er renta selvsagt viktig. Men skattelette vil fortsatt være viktig for å skape et bedre og et mer rettferdig skattesystem. Skattereformens viktigste oppgave er å skape flere jobber.

-Men viser ikke denne rekordhøye gjelda til husholdningene at vi er inne i en farlig økonomisk utvikling?

-Våre prognoser sier at den økonomiske veksten vil stabilisere seg i 2006. Likevel bør alle være forberedt på at rentenivået vil bli høyere etter hvert. Nå går det så bra i økonomien at det lave rentenivået ikke kan vedvare.

Raskere og sterkere-Uansett regjering?

-Nei, det viktige poenget her er at en renteøkning vil komme raskere og sterkere allerede i løpet av det første året hvis vi skulle få en sosialistisk regjering

Men Foss frykter ikke at gjeldsrekorden vil utvikle seg til verken gjeldskrise eller bankkrise, særlig ikke hvis han fortsetter som finansminister.

-Erfaringer viser at folk flest behandler den nye velstanden med vett og forstand.

-Bankene også?

Gode råd-Kredittilsynet har innskjerpet overfor bankene at de forteller kundene sine hva låneutgiftene vil bli også ved en høyere rente i åra som kommer. Kredittlisynets rapport viser at de fleste bankene gir god kunderådgivning. Men noen har sviktet.

-Hva er finansministerens beste råd i denne velstands-tid?

-Jeg synes folk også skal tenke på å spare litt i bank eller i fond, og at det er fornuftig å betale gjeld. Og jeg synes folk skal tillate seg en litt bedre levestandard, som f. eks. å unne seg en sydentur...

- ... og en litt større og finere leilighet, eller kanskje nytt hus, slik Trygve Hegnar tok til orde for i Dagbladet på forsommeren?

- Neineinei. Slike konkrete råd gir ikke jeg.