Rødhårede kan stamme fra neandertalerne

Bare tre uker etter at skotske forskere slo fast at neanderthalerne ikke er i slekt med oss mennesker kommer kontrabeskjeden. For noen av oss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved John Radcliffe-instituttet for molekylær medisin i Oxford konkluderer med at det såkalte «ginger»-genet («ingefær»-genet) kan være opp til 100 000 år gammelt. Det er dette genet som gir de typiske keltiske fargene, med rødt hår, blek hud og fregner.

Oxford-forskerne hevder at denne oppdagelsen indikerer at genet har oppstått hos neandertalerne som befolket Europa i 200 000 år før homo sapiens kom til kontinentet. Våre forfedre kom fra Afrika for rundt 40 000 år siden.

Skotter

Uttalelsen fra de engelske forskerne kommer bare tre uker etter at en studie ved universitetet Glasgow kom til motsatt konklusjon. Denne studien utelukket at neandertalerne har bidratt til det moderne menneskets arveanlegg gjennom seksuell kontakt.

Omtrent 10 prosent av alle skotter har rødt hår, og ytterligere 40 prosent er bærere av «ingefær»-genet, som også kan være forklaringen på skottenes historiske rykte som fryktinngytende krigere, skriver The Times.

Overlappet

Neandertalerne beskrives som et nomadefolk av jegere og voldelige kannibaler som antagelig spiste rått kjøtt. De var høyere og kraftigere enn homo sapiens, men hadde kortere lemmer. Neandertalernes ansikt og nese var større, de hadde vikende haker og lave panner.

De to menneskerasene levde sammen i Europa i en periode på i overkant av 10 000 år. Hvis de engelske forskernes teori er riktig, må altså våre formødre ha hatt seksuell kontakt med de kraftige neandertaler-mennene og båret fram barna deres.

Neandertalerne døde ut på sørspissen av Spania for 28 000 år siden.

AUSTRALSK NEANDERTALER? Nicole Kidman har det røde håret og den hvite hud som sine varemerker.
NORSK NEANDERTALER? Else Karine Archer kan også ha lavpannede forfedre.
SVENSK NEANDERTALER? Pippi Langstrømpe har «ingefær»-genet. Hun har også den typiske fyrrighet som blir forbundet med de med rødt hår og fregner.