Rødhåret og råtten

Navn: Robin Cook Alder: 52 Yrke: Britisk utenriksminister

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er skotte, rødhåret, radikal og - råtten, føyer eks-kona til i sin bok. Utenriksminister Robin Cook har lært sannheten i et gammel ordtak: «Stol ikke blindt på den du har forrådt.»

For Margaret Cook avslører ham ikke bare som notorisk skjørtejeger, ekteskapsbryter, begersvinger og pillemisbruker. Hun kler ham også politisk naken foran øynene på motstandere i New Labour, i regjeringen og i pressen. Hun avslører eks-mannens maktbegjær og forakt for sine rivaler, og hevder han er nedbrutt fordi han solgte sin radikale sjel for makt.

Det er over halvannet år siden den en gang så radikale skotten kom til den mest konservative institusjonen på De britiske øyer, selve Utenriksdepartementet. Han var fast bestemt på å rydde opp, men han nøyde seg ikke med å feie støv. Han feide også over sin sekretær Gaynor Regan, og britisk UD, der antrekket vanligvis er «a stiff upper lip», lekket historien i et lønnlig håp om å bli kvitt hele skotten. Det var Blairs pressetalsmann Alastair Campbell som ga utenriksministeren én time på å bestemme seg for elskerinna eller kona. Og det ble kona som fikk fyken. Hun fikk beskjed om at 28 års ekteskap var over. Det skjedde i VIP-rommet på Heathrow i august 1997 like før de skulle gå ombord i flyet som skulle ta dem på tre ukers sommerferie i USA.

Margaret Cook ble New Labours første offer, mens Utenriksministeren beholdt sin posisjon og gjorde sin elskerinne til utenriksministerfrue. Hun ser visstnok ulykkelig ut, men hun og mannen får neppe lov til å skille lag så lenge han sitter ved Tony Blairs bord. Og der vil han sitte. Cook ga New Labour den første ripa i lakken, men nye skandaler har bare bevist at seksualdriften er jevnt fordelt på de politiske partiene, også i Storbritannia. Og sakte men sikkert siger New Labour ned fra pidestallen.

Tony Blair har kunngjort at det ikke kommer på tale å omplassere Robin Cook. Men skandalen har ført til en politisk motaksjon for å vise samholdet i parti og regjering. Det er nettopp mangelen på samhold Margaret Cook avslører i sin nådeløse bok om eks-mannen. Og det er ingen tvil om at avsløringene rammer hardt. Statsminister Tony Blair og finansminister Gordon Brown kom i går med en nylansering av partiets politikk, men høstet mer skadefryd enn glede.

Utenriksministen kommenterte i går utvikligen i en kidnappingssak i Jemen som om ingenting var skrevet. Og hele Storbritannia lurer på hvordan den kortvokste, rødhårete skotten klarer å forføre alle damene.