Sverige

Rødlister svenske reker: - Uforståelig

Den svenske reka har igjen blitt gitt rødt lys av Världsnaturfonden WWF. Henger ikke på greip, mener bransjeorganisasjon.

«IKKE SPIS»: Den svenske reka har blitt rødlistet av Världsnaturfonden WWF. Det betyr at det svenske naturfondet anbefaler befolkningen å ikke spise den. Foto: Berit Roald / NTB

«IKKE SPIS»: Den svenske reka har blitt rødlistet av Världsnaturfonden WWF. Det betyr at det svenske naturfondet anbefaler befolkningen å ikke spise den. Foto: Berit Roald / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Styr unna den svenske reka, er konklusjonen i den nye sjømatguiden til den svenske organisasjonen Världsnaturfonden WWF.

Nordsjøreka - Pandalus borealis - fiskes i norsk, svensk og dansk farvann.

Reka fikk rødt lys av WWF Sverige allerede i 2014, men året etter ble den miljøsertifisert, og fikk dermed grønt lys igjen av Naturfondet.

Nå har WWF Sverige derimot valgt å se bort ifra sertifiseringen, og reker fisket i svensk farvann får altså rødt lys igjen.

Det får bransjeorganisasjonen Svenske fiskeres produsentforening (SFPO) til å rive seg i håret:

- Ikke holdbart

- Det er bare så dumt at jeg ikke vet hva jeg skal si, sier formann Peter Ronelöv Olsson i SFPO til SVT, og mener det hele er «uforståelig».

Årsaken til rødlistingen er ifølge WWF at rekefisket i Nordsjøen og Skagerak inntil nylig har vært for dårlig forvaltet. De peker samtidig på at det er gjort forbedringer.

- Dette fisket er ikke biologisk langsiktig holdbart, forklarer Inger Melander i WWF til SVT.

Hun hevder at rekefisket i Sverige har en negativ påvirkning på økosystemet.

NON STOP: En fisk overrasket en gruppe forskere. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

Venter norske resultater

Det er imidlertid viktig å påpeke at svenske reker ikke er rødlistet i Artsdatabanken rødliste for arter. De er gitt rødt lys av WWF ut ifra bærekraftsperspektivet.

WWF har sin egen sjømatguide for Norden og Baltikum hvor de kan gi artene grønt lys (godt valg), gult lys (vær forsiktig) eller rødt lys (ikke).

At svenske reker får rødt lys betyr i praksis at forbrukerne nå forventes å avstå fra å kjøpe og spise nordsjøreker fisket i Skagerrak, Kattegat, Nordsjøen eller Grønlandshavet, ifølge WWF Sverige.

I Norge har nordsjøreka fortsatt grønt lys, men også den norske sjømatguiden skal oppdateres. Ifølge WWF Norge vil dette skje i løpet av juni.

Det er bare nordsjøreker fisket utenfor den kanadiske Baffinøya som får grønt lys i den oppdaterte svenske sjømatguiden til Naturfondet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer