Rødseth: - Politiet presset meg til tilståelse

ÅLESUND (NTB): - Jeg var utmattet og alene. Til slutt tok jeg på meg skylda for at kona skulle slippe ut av arresten.Slik forklarte Sveinung Rødseth seg for Frostating lagmannsrett i Ålesund mandag, da barnemishandlingssaken fra 1982 ble tatt opp igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forklaringen sin kom han gang på gang med sterke utfall mot polititjenestemannen som avhørte ham. Opptil 13 timer varte avhørene, og etter at fem måneder gamle Therese døde, ble både han og kona May Britt satt på glattcelle. De var da 17 og 19 år gamle.

  Det var en mer moden Sveinung Rødseth som møtte for Frostating lagmannsrett i Ålesund mandag. 15 år eldre og merket av det livet har gitt ham av erfaring etter like mange års kamp for å få saken gjenopptatt.

Fulgte «fasiten»

For en fullsatt rettssal i Ålesund nektet han seg mandag skyldig i noen form for vold mot Therese. Han vedsto seg ikke forklaringene han hadde gitt både for politiet og retten i 1982. Rødseth sa at politimannen som avhørte ham den gang, ville «ha sitt» for å lette på avhørssituasjonen. Det utviklet seg etterhvert en slags fasit som han fulgte videre, helt til han fikk den fellende dommen i retten i 1982 og ble dømt til fengsel i to år og seks måneder for barnemishandling med døden til følge.

  Ord og uttrykk som at han «kastet» barnet, «ristet» barnet, var «irritert, lei» og at «det sprakk for ham» er lagt i munnen på ham av polititjenestemannen, påstår Rødseth nå. Han godtok forklaringene som ble lest opp for ham fordi han var sliten og følte alt som helt uvirkelig. - Det var som et mareritt og jeg tenkte ikke rasjonelt, forklarte Rødseth i retten.

  Først helt i sluttfasen av den langvarige prosessen fra datterens død i 1981 til den fellende dommen i retten, skjønte Rødseth ifølge egen forklaring at det kunne gå galt.

  Han følte ingen skyld, og trodde ikke noen kunne dømme ham for å ha mishandlet datteren til døde.

Wenche Foss

I en fullsatt rettssal i Ålesund var også hans mest trofaste støttespillere til stede, Wenche Foss, Bjarne J. Brandal og Peter Brandt. - Jeg føler at det er riktig å være her, også for min egen del, sa Wenche Foss til NTB. Sammen med nåværende justisminister Aud-Inger Aure har disse en stor del av æren for at Rødseth-saken er gjenopptatt.

  For sakens aktor, førstestatsadvokat Jan Hoel, er anklagerrollen i denne saken 15 år i ettertid neppe noen drømmejobb. Hoel frafalt allerede ved innledningen av saken påtale etter straffelovens paragraf 219, mishandling med døden til følge. I stedet vil Hoel forsøke å felle Rødseth etter straffelovens paragraf 228 som dreier seg om legemsfornærmelse. Årsaken til denne vrien er at aktor vil ha fokus bort fra de spesielle sykdommene Therese kan ha vært rammet av, og som kan ha vært årsaken til benbrudd og blåmerker den lille jenta var påført.

  Hoel vil vri saken bort fra sykdommer og over til de faktiske forhold som tiltalte Sveinung Rødseth tidligere har forklart seg om gjentatte ganger både til politiet og til retten. Ja endatil i et brev til sin tidligere forsvarer, høyesterettsadvokat Olav Hestenes, gjentok han denne forklaringen som egentlig var en detaljert tilståelse av en systematisk mishandling.

Frifinnelse

Selv om aktor allerede har hentet fram en mildere paragraf som utgangspunkt for saken, er Sveinung Rødseth innstilt på å stå løpet ut. - Han vil i fortsettelsen av denne saken hevde at han aldri har utøvd noen form for vold mot sin lille datter, sa hans forsvarer, advokat Harald Stabell.

  Saken har vært et eneste langt mareritt for Rødseth og hans familie, og har bidratt til å slite ekteskapet hans i stykker. Men i retten står både hans tidligere kone May Britt og de tidligere svigerforeldrene fram som forsvarets vitner, og støtter fortsatt Sveinung Rødseths siste og avgjørende kamp for frifinnelse.

  Første dag av denne saken fortalte om en ung tiltalt med et åpenbart for dårlig rettsvern. Han hadde ingen forsvarer i de innledende avhørene, han hadde dårlig kontakt med sine forsvarere på et senere tidspunkt.

  Han fortalte mandag også at legen som skulle bære Therese inn i sykebilen den dagen hun ble fraktet til sykehus og lagt i respirator, snublet og mistet den lille jenta. Dette har han tidligere holdt tett med.

  - Jeg trodde legen kunne få problemer dersom jeg fortalte dette til politiet, sa Rødseth.

  Både legen og politimannen som foretok avhørene av Sveinung Rødseth, er blant vitnene i retten de kommende dagene.